Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΗΣ
ΝΗΣΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

Τους τελευταίους μήνες του 1820 μεταξύ των Τούρκων του Μοριά κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι Έλληνες προετοιμάζονται για επανάσταση. Άρχισαν να πείθονται για την επανάσταση, αλλά θεωρούσαν ότι θα γίνει με την βοήθεια ξένης Δύναμης, από τη Δύση, την οποία και φοβόντουσαν περισσότερο. Οι Τούρκοι ανησύχησαν με τις κινήσεις αυτές και αρχές Μαρτίου 1821, μετά τις Αποκριές, κάλεσαν στην Τριπολιτσά τους Αρχιερείς και Προεστούς του Μοριά με την πρόφαση κάποιας σύσκεψης. Οι περισσότεροι από αυτούς που πήγαν τους κράτησαν ομήρους και τους έκλεισαν φυλακή.

Φυσικά οι φόβοι των Τούρκων επαληθεύτηκαν σύντομα γιατί σε λίγες ημέρες στις 17 Μαρτίου έγινε η έναρξη της επανάστασης από την Τσιμοβα, η σημερινή Αερόπολη της Μάνης, 19 Μαρτίου ύψωσαν την επανάσταση στο Γύθειο, και 23 Μαρτιου γίνεται η απελευθέρωση της Καλαμάτας. Το τέχνασμα που είχε επινοήσει ο Αναγνωσταράς, που οι άνθρωποί του διέδιδαν στους Τούρκους ότι έρχεται «βοήθεια από τη Φραγκιά» βοήθησε να ελευθερωθεί χωρίς αιματοχυσία η χερσόνησος του Μαλέα. Πρόκειται για ελάχιστα γνωστό συμβάν με πρωταγωνιστή το Μυκονιάτη πλοιοκτήτη Καπετάν Φριαγκιά Φαμέλη που μετέφερε στο Μαραθωνήσι πυρίτιδα.

Τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου του 1821 το Μυκονιάτικο μπρίκι εισήλθε στον Όρμο των Βατίκων φτάνοντας στα ανατολικά παράλια της Ελαφονήσου άρχισε τους κανονιοβολισμούς προς το Φαρακλό. Η Τούρκικη Διοίκηση των Βατίκων φοβήθηκε ότι ήταν «Φράγκικο πλοίο» που είχε έρθει για βοήθεια των Ελλήνων, κατατρομαγμένοι, ο Μπέης και οι Αγάδες, με ότι πολύτιμο είχαν έτρεξαν να κλειστούν στο κάστρο της Μονεμβάσιας. Την ίδια ημέρα κατά το μεσημέρι το ίδιο μπρίκι έφτασε στις ακτές του Ευρώτα, στα Τρίνησα, και άρχισε πάλι τους κανοβολιασμούς, που και εδώ επικράτησε ο ίδιος πανικός στους Τούρκους, ακόμα και στους Μπαρδουνιώτες Τούρκους ,που έντρομοι έτρεχαν να καταφύγουν στα Κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας.

Η χερσόνησος του Μαλέα, τα Βάτικα με το Βατικώτικο νησί την Ελαφόνησο, συγκαταλέγεται στις ελάχιστες περιοχές του Μοριά που από τις πρώτες ημέρες του Αγώνα απέκτησαν την ελευθερία τους.

ΠΗΓΗ:
Αρχείο Παναγιώτης Αρώνης «Τσουλάκος»
<< Η Ελαφόνησος από της ημέρες του Σταυριανού Αρώνη έως σήμερα>>