Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Παράδοση & Εκδηλώσεις

Στην Ελαφόνησο ο χρόνος και οι άνθρωποι έχουν κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό νησιωτικό χρώμα. Η ζωή κυλά σε ήρεμους ρυθμούς και οι Λαφονησιώτες τηρούν αβίαστα τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Oι άνθρωποι είναι προσφιλείς και φιλόξενοι ως νησιώτες, ευθείς και λιτοί ως γνήσιοι Λάκωνες. Το “άστρο” του μικρό νησιού των ψαράδων και των καπεταναίων φαίνεται να ξεπροβάλει ύστερα από αρκετά χρόνια, προσελκύοντας κοντά του φίλους και επισκέπτες. Η ναυτική παράδοση των Ελαφονησιωτών, τα ήθη και τα έθιμα τους εκδηλώνονται -μεταξύ άλλων- μέσα από τις θρησκευτικές, ιστορικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις τους αποπνέεται το άρωμα της αυθεντικής τοπικής παράδοσης και το έντονο νησιωτικό στοιχείο.

Ο Χειμώνας στην Ελαφόνησο είναι περίοδος δημιουργίας για τους κατοίκους και ανάπλασης για τη φύση. Η κοινωνία ανασυγκροτείται, αναπτύσσει και δημιουργεί. Η ζωή των Ελαφονησιωτών βρίσκει τους πραγματικούς ρυθμούς της μέσα από τις παραδοσιακές συνήθειες και ασχολίες, τις τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις.

Πανηγύρι του Αγίου Σπυρίδωνα πολιούχου της Ελαφονήσου, 12 Δεκεμβρίου

Δωδεκαήμερο και Θεοφάνια

Την Άνοιξη ετεροδημότες Ελαφονησιώτες, κάτοικοι γειτονικών περιοχών και φίλοι της Ελαφονήσου, επισκέπτονται όλο και περισσότερο το νησί για να απολαύσουν το ανοιξιάτικο τοπίο,  να γευτούν λίγο από τη λαφονησιώτικη κουλτούρα και να πάρουν δύναμη και κουράγιο από τον ιερό αυτό τόπο. Οι κάτοικοι με χαρά προσμένουν τους επισκέπτες της άνοιξης και μαζί γιορτάζουν τις εκδηλώσεις της περιόδου. Την άνοιξη το Λαφονήσι είναι γεμάτο κέφι και ενθουσιασμό.

Καθαρά Δευτέρα στην Ελαφόνησο

Εθνική Γιορτή 25ης Μαρτίου

Πάσχα στο Λαφονήσι

Και ξεκινά η πυρετώδης προετοιμασία για τη φιλοξενία των επισκεπτών του Καλοκαιριού. Ασπρίζονται τα μαγαζιά και οι αυλές, στρώνονται τα τραπέζια στο λιμάνι, αυξάνονται τα δρομολόγια της λάντζας και των ferries. Το νησί γεμίζει κόσμο, τόσο που κάθε χρόνο ξεπερνά όλο και περισσότερο τις αξιώσεις των Ελαφονησιωτών.

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων-Επέτειοι 6ης Ιουλίου & Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα, 6-9 Ιουλίου

Δεκαπενταύγουστος – Πανηγύρι της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας, 15 Αυγούστου

Γιορτή των Ψαράδων, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου

Εικοσαήμερο πολιτιστικών & αθλητικών εκδηλώσεων

Και μόλις μπει το Φθινόπωρο, οι φίλοι του νησιού αναζητούν αφορμή να επισκεφτούν το λακωνικό νησί και να πάρουν λίγη ακόμη από τη θετική του ενέργεια.

28η Οκτωβρίου

Στην Ελαφόνησο οι θρησκευτικές, ιστορικές και εθνικές γιορτές διατηρούν την ουσία και την αυθεντικότητά τους.