Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Δελτίο Τύπου για τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Ελαφόνησος,    09/11/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 στην Παλαιόχουνη η παρουσίαση της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που λειτουργεί στην Αρκαδία.

Η ΜΕΑ Αρκαδίας αποτελεί μία εκ των τριών σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πλήρη λειτουργία, ενώ οι μεταβατικές μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας αναμένεται να τεθούν κι αυτές σε πλήρη λειτουργία εντός του 2024. Επίσης, αναμένεται να κατασκευαστεί, από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) -μεταξύ των οποίων και το ήδη χρηματοδοτημένο ΣΜΑ Ελαφονήσου- προκειμένου να ολοκληρωθεί η ολιστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ωστόσο, και προ της ολοκλήρωσης όλων των τυπικών διαδικασιών αλλά στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσης των τοπικών μας θεμάτων, Ο Δήμος Ελαφονήσου συνέταξε τις δυνάμεις του με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον ΦοΔΣΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τις κατ’ εξαίρεση αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος μετέφερε, από το έτος 2022 έως και την μόλις πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας της ΜΕΑ Λακωνίας, τα αστικά στερεά απόβλητα του (ΑΣΑ) στον Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα στην ΜΕΑ της Παλαιόχουνης.

Αποτελεί κοινή παραδοχή, γεγονός που προσυπέγραψαν στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης, ότι η σύνταξη δυνάμεων και συναντιλήψεων αποβαίνουν καρποφόρες και εποικοδομητικές στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Σε αυτό το πνεύμα -σύνταξης δυνάμεων και συναντίληψης- αναμένεται να υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί το επίσης σημαντικό έργο βιώσιμης προοπτικής για τον Τόπο μας της Κατασκευής  ΕΕΛ (εγκατάσταση και επεξεργασία λυμάτων) Ελαφονήσου, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τον Μάρτιο 2023 με ποσό χρηματοδότησης 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά και παρακαταθήκη, η επίτευξη υψηλών χρηματοδοτήσεων και ο ανεπιστρεπτί προγραμματισμός μεγάλων έργων, ως απόρροια  στοχοπροσήλωσης, γνώσης των προβλημάτων, υπερβατικής δουλειάς και σύμπραξης δυνάμεων !!!

  

Η Δήμαρχος

 Ευσταθία Λιάρου