Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Καθαρισμός οικοπέδων στον Δήμο Ελαφονήσου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                        

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Ελαφόνησος,    28/04/2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Καθαρισμός οικοπέδων στον Δήμο Ελαφονήσου

Με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και σε συνδυασμό με την 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη, εγκρίθηκε η υπ’ αρ. 20/2023 επικαιροποιημένη Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2549/Β/19-04-2023),  σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, όταν τα τοπικά καιρικά φαινόμενα το επιτρέπουν και δεν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  6. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο της εφαρμογής προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, που ο καθένας είναι αναγκαίο να εφαρμόζει, ο Δήμος γνωστοποιεί τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις και καλεί ΕΚ ΝΕΟΥ, και σε συνέχεια της  προηγούμενης ενημέρωσης, τους δημότες -ιδιοκτήτες να  εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα και να είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας.

 

Εκ του Δήμου Ελαφονήσου