Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
6ο Φεστιβαλ Παραδοσιακών Χορών “Παυλοπέτρια”

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών – Παυλοπέτρια – Χαιρετισμός

Η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τον διακριτικό τίτλο “Παυλοπέτρια” είναι και φέτος προ των Ελαφονησιώτικων πυλών.

Με αγάπη, προσμονή και ενθουσιασμό περιμέναμε όλο το προηγούμενο διάστημα την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ, που αποτελεί προστιθέμενη αξία και “καλός αγωγός ενέργειας” με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Τόπο μας, το νησί της Ελαφονήσου, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το φετινό Φεστιβάλ, που προσμετρά την 6η αδιάλειπτη παρουσία του στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, υπό ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος λόγω της πανδημίας, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον το Χορό αλλά την Κίνηση με την ευρύτερη έννοια της.

Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση, ενστικτώδη – οργανωμένη – άναρχη – κομψή ή και άχαρη κάποιες φορές. Σε αυτό το πλαίσιο τα Παυλοπέτρια, ως θεσμός, έχουν καταφέρει αφενός να εξελιχθούν “εξωχορευτικά” και να αναχθούν σε σημείο αναφοράς, σε κινητήρια δύναμη -άλλοτε φυγόκεντρη και άλλοτε κεντρομόλο- και αφετέρου να ορίσουν έναν -εν κινήσει- κοινό τόπο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των χορευτών, των μουσικών, των εθελοντών, των συντελεστών, των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του Νησιού.

Κι ενώ η κίνηση είναι προφανής στα χορευτικά σχήματα με τις καλοδουλεμένες τεχνικές και τις εντυπωσιακές φορεσιές,

Κι ενώ η κίνηση είναι νοερή στις φωτογραφίες από τις οποίες ξεπηδούν μνήμες και έντονα συναισθήματα χαράς και λύπης,

Κι ενώ η κίνηση είναι ηχηρή στη μουσική με τα ντόπια ακούσματα που συνδυάζουν την παράδοση με τις απαιτήσεις της νέας εποχής,

Η ζωντάνια, ωστόσο, της Κίνησης, ως μοναδική ουσία της ίδιας της Ζωής, δεν είναι πάντοτε δεδομένη, αυτονόητη ή και ενσυνείδητα επιλεγμένη.

Σας καλώ, λοιπόν, για άλλη μια χρονιά, μέσα από την Εικόνα, το Τραγούδι και τον Χορό, μέσα από την ΚΙΝΗΣΗ σε όλες της τις διαστάσεις, να επιλέξουμε το “αυτονόητο”, να αντιπαρέλθουμε την ψυχική αδράνεια των δύσκολων καιρών και να δημιουργήσουμε -εν κινήσει- τις δικές μας, νέες, υπέροχες και αλησμόνητες στιγμές, αφήνοντας -στο επετειακό έτος 2021- το δικό μας αποτύπωμα ως μία υγιής, ζωντανή και ενεργή νησιώτικη κοινωνία, που σέβεται το παρελθόν, ζει το παρόν και προσδοκά το μέλλον.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η Δήμαρχος Ελαφονήσου

Λιάρου Έφη

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
1) Από Πέμπτη 9/9 έως Σάββατο 11/9, Έκθεση Φωτογραφίας “Ελαφονησιώτικος Γάμος 1930-1990”, ώρες 19.30 – 23.00.
2) Παρασκευή 10/9, Συναυλία με το μουσικό σχήμα ¨Καντινέλεια”, ώρα 21.00.
3) Σάββατο 11/9, Περιήγηση χορευτικών σχημάτων στην ενδοχώρα, ώρα 20.00 και Μουσικοχορευτική Παράσταση, ώρα 21.00.