Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Σύγκρουση δύο (2) Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Ελαφόνησος, 14/03/2021

Αριθμ. Πρωτ : 435

Προς

Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής
Πολιτικής, κον Κατσαφάδο

Κοιν.

1) Αρχηγό Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.
Αντιναύαρχο Λ.Σ., κον Θ. Κλιάρη

2) Διοικητή 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κον Δ. Κυριακόπουλο

3) Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών

4) Βουλευτές Ν. Λακωνίας

Θέμα: “Σύγκρουση δύο (2) Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων”

Σχετ. 1) ΦΕΚ 850/Β’/27-06-2003

2) ΦΕΚ 13/Α.Α.Π./01-02-2018

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στη θαλάσσια περιοχή 10 μιλίων βορειοδυτικά της Νήσου των Κυθήρων, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Μαρτίου 2021, συγκρούστηκαν το φορτηγό πλοίο KIVELI, με σημαία Λιβερίας και το φορτηγό πλοίο AFINA I, με σημαία Μάλτας. Από την πρόσκρουση, σε πρώτο χρόνο και σύμφωνα με δημοσιεύματα καθώς επίσης και το από 13/03/2021 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου Λ.Σ. -ΕΛ. ΑΛΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός παρά μόνον εισροή υδάτων και στα δύο πλοία.

Ωστόσο, και περί τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 14 Μαρτίου 2021, διεπιστώθη ότι τα δύο πλοία ρυμουλκήθηκαν, δίχως να έχουν αποκολληθεί, σε έτερη θαλάσσια περιοχή, 10 περίπου μίλια μακριά από την περιοχή του ναυτικού ατυχήματος, και συγκεκριμένα στον όρμο της παραλίας Λεύκη της Ελαφονήσου -πλησίον του Παυλοπετρίου και σε απόσταση αναπνοής από την διπλή παραλία του Σίμου, ως εμφαίνεται και από τις συνημμένες σημερινές χερσαίες φωτογραφίες.

Τα εν λόγω πλοία βρίσκονται προσαραγμένα σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την παραλία της Λεύκης και λιγότερο του μισού μιλίου από τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου και πλαισιώνονται από σκάφη του Λιμενικού σώματος, λάντζες και ρυμουκλά.

Κύριε Υπουργέ,

Το νησί της Ελαφονήσου σύμφωνα με το ΦΕΚ 850/Β/27-06-2003, Προσάρτημα Β του Παραρτήματος IV, ανήκει στις ευαίσθητες περιοχές, με αύξοντα αριθμό 117 και κωδικό GR4340002, ενώ, σύμφωνα με το Προσάρτημα Α του ιδίου Παραρτήματος, δεν δύναται να χαρακτηριστεί ως περιοχή καταφυγής, καθότι αποτελεί περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 13/Α.Α.Π./01-02-2018 “Οριοθέτηση του κηρυγμένου χερσαίου και του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου Ελαφονήσου, ΠΕ Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου”).

Δεδομένου του μεγέθους του ναυτικού ατυχήματος, του ρυπογόνου φορτίου τους, της ενδεχόμενης περιβαλλοντικής ρύπανσης -με ό,τι συνεπάγεται αυτό- ή και των λοιπών απρόβλεπτων συνεπειών εκ των εργασιών αποκόλλησης τους, και καθώς θεωρούμε ότι άστοχα επελέχθη η ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή της Ελαφονήσου, αιτούμεθα όπως λάβει χώρα η άμεση απομάκρυνση τους σε θαλάσσια περιοχή καταφυγής, όπου θα καλύπτει τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΦΕΚ 850/Β/27-06-2003, συνεκτιμητέου του ουσιώδους γεγονότος ότι δεν έχουμε ενημερωθεί αρμοδίως για τις ενέργειες και τον τυχόν επιχειρηματικό σχεδιασμό από πλευράς αρμοδίων αρχών.

Όλα τα ανωτέρω συνιστούν άμεσα κατεπείγοντες λόγους για να αποτραπεί ο κίνδυνος πιθανολογούμενων δυσμενών συνεπειών, με αναπότρεπτα αποτελέσματα -επιπτώσεις, σε βάρος του θαλάσσιου χώρου που υφίσταται στα όρια της Ελαφονήσου και όπου μόνον με την απομάκρυνση των δύο συγκρουσθέντων πλοίων μπορεί να διασφαλιστεί.

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος

Ευσταθία Λιάρου