Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα Τιμής, Μνήμης και Υπενθύμισης των αγώνων του γυναικείου κινήματος υπέρ των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και λοιπών δικαιωμάτων μας.

Σήμερα, 164 χρόνια μετά, υμνούμε τις πρωτοπόρες σουφραζέτες, τις εργάτριες, τις ακτιβίστριες, οι οποίες έκαναν δική τους υπόθεση το ταξικό εργατικό κίνημα υψώνοντας το ανάστημά τους, οι οποίες γκρέμισαν τείχη και άνοιξαν καινούριους δρόμους, οι οποίες αξίωσαν καλύτερες συνθήκες εργασίες και καθόρισαν το μέλλον, όχι μόνον το δικό τους αλλά και της ανθρωπότητας συνολικά.

Το φεμινιστικό κίνημα και οι ευρύτεροι κοινωνικοί αγώνες των Γυναικών για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων μας, όπως και ο καθημερινός αγώνας μας για να σταθούμε επάξια και με αξιοπρέπεια σε όλους τους ρόλους που επιτελούμε, συνιστούν Φάρο Δημοκρατίας, Αξιοκρατίας και Προόδου.

Και ο αγώνας για ουσιαστική -και όχι τύποις- ισότητα, για ενδυνάμωση -και όχι αποδυνάμωση- των γυναικείων δικαιωμάτων μας ……. συνεχίζεται.

Η σημερινή γυναίκα,

που δεν αποποιείται τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αλλά συνεχώς και αστείρευτα τον διευρύνει,

που δεν κάνει εκπτώσεις στους πολλαπλούς ρόλους της αλλά κρατά ισορροπίες διπλών διαχωριστικών,

που δεν μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της οικογένειας και της εργασίας αλλά τον πολλαπλασιάζει,

που δεν εγκαταλείπει αλλά ακούραστα στηρίζει,

συνεχίζει να αγωνίζεται για να θεμελιώσει, για να ξανακερδίσει, για να μην απολέσει κεκτημένα, για να δικαιωθεί.

Και το μήνυμα σήμερα, 8 Μαρτίου 2021, πιο επίκαιρο από ποτέ !

Εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και των αλλεπάλληλων καταγγελιών βίας, η γυναίκα του 21ου αιώνα υπερβαίνει εαυτόν και δίνει ζωή, είναι παρούσα -μάχιμη και μαχητική- και σηκώνει στους ώμους της πολλά περισσότερα από αυτά που της αναλογούν, με αγάπη, φροντίδα, προστασία και αυταπάρνηση.

Εύχομαι ο φετινός εορτασμός να αποτελέσει το κίνητρο για απολογισμό, αποτίμηση και επαναπροσδιορισμό καθώς επίσης το εφαλτήριο για να γεννηθούν νέες ελπίδες με δίκαιες συμπεριφορές.

Χρόνια πολλά

Η Δήμαρχος Ελαφονήσου

Λιάρου Ευσταθία