Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Θέμα: Σύγκρουση δύο Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Νήσου Κυθήρων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Ελαφόνησος, 19/03/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Σύγκρουση δύο Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Νήσου Κυθήρων

Με την υπ’ αρ. Πρωτ. 435 από 14/03/2021 επιστολή προς τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κον Κατσαφάδο, η οποία κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του Ν. Λακωνίας, ο Δήμος Ελαφονήσου διαμαρτυρήθηκε για τη ρυμούλκηση των δυο συγκρουσθέντων πλοίων, αρχικά στον όρμο της Λεύκης και στη συνέχεια πλησίον του Μεγάλου Λιμανιού, και αιτήθηκε την άμεση απομάκρυνσή τους.

Την Τρίτη 16/03/2021 οι Βουλευτές του Ν. Λακωνίας, κος Α. Δαβάκης, κος Ν. Κρητικός και κος Σ. Αραχωβίτης, επισκέφθηκαν το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών και ενημερώθηκαν αρμοδίως. Οι Βουλευτές, κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, μετέβησαν αυθημερόν στο Δημοτικό Κατάστημα όπου, παρουσία δημοτικών συμβούλων, συζητήθηκε εκτενώς το εν λόγω μείζον θέμα. Τόσο οι Βουλευτές όσο και ο Υφυπουργός -σε τηλεφωνική επικοινωνία- διαβεβαίωσαν τη Δημοτική Αρχή ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Την Πέμπτη 18/03/2021 έλαβε χώρα εν πλω αυτοψία, περιμετρικά των πλοίων με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, και μας παρήχθη πλήρης ενημέρωση από τον Δ/ντή της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης, κον Δ. Κυριακουλόπουλο, τον Επιθεωρητή του Λ.Σ., κον Γ. Καλογεράκη και τον Λιμενάρχη, κον Θ. Μοτσάκο, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, των ενεργειών των προηγούμενων ημερών και τα στάδια που θα ακολουθηθούν τις προσεχείς ημέρες και γενικότερα τον χειρισμό της υπόθεσης του ναυτικού ατυχήματος.

Εκ μέρους του Δήμου Ελαφονήσου ζητήθηκε αδιάλειπτη, επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση αναφορικά με το επιχειρησιακό πλάνο που εφαρμόζεται, ενώ παράλληλα αναμένεται χορήγηση ζητηθέντων στοιχείων των εμπλεκόμενων εταιρειών (πλοιοκτητριών και συμβασιοποιημένων) του Salvage Plan.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η κατάσταση -έως και σήμερα- δύναται να χαρακτηριστεί ελεγχόμενη, παρακολουθούμε την έκβαση του εγχειρήματος της αποκόλλησης και επικαιροποιούμε την επιβεβλημένη ανάγκη της ασφαλούς και άμεσης ρυμούλκησης των δύο πλοίων σε κατάλληλη ζώνη, όπου και αποτελεί κοινό στόχο του Δήμου Ελαφονήσου και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Η Δήμαρχος

Ευσταθία Λιάρου