Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Ελαφόνησος, 03/03/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ

Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα, της έλλειψης βροχοπτώσεων και των συχνών έντονων ανέμων, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υψηλός, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε εισέλθει επίσημα στην αντιπυρική περίοδο.

Συνιστάται  συνεπώς στους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Ελαφονήσου  να συμμορφωθούν με την Πυροσβεστική διάταξη (υπ’αριθμόν 9/2000), προκειμένου να αποφευχθεί πυρκαγιά από αμέλεια. Γενικότερα δε, οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) που αφορούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.

Ο Δήμος μας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με άνεμο η/και υψηλή θερμοκρασία χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, διαβρέχουν και να καλύπτουν (με δική τους ευθύνη) επαρκώς την τέφρα/στάχτη που απομένει ώστε να σβήνει τελείως, έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω ανέμων, με επακόλουθο την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα κάτωθι :

1.    Ενημέρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης
2.    Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση
3.    Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
4.    Η καύση θα διενεργείται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
5.    Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.
6.    Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επισημάνεται δε από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτόφωρη διαδικασία, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και ποινές φυλάκισης.

Η Δήμαρχος

Ευσταθία Λιάρου