Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Ελαφόνησος, το διάσημο σε παγκόσμια κλίμακα ελληνικό νησί με τις εξωτικές παραλίες,  δοκιμάστηκε το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2019 από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ενώ το βράδυ του Σαββάτου οριοθετήθηκαν οι εστίες της φωτιάς,  υπήρξε αναζωπύρωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με τους ανέμους στην περιοχή να φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Με την εξαιρετικά ενισχυμένη δύναμη της Πυροσβεστικής, με επίγεια, εναέρια μέσα και υπηρεσιακό προσωπικό, τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της Θηροφυλακής και του Δασαρχείου και την κινητοποίηση του Δήμου Ελαφονήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών της Λακωνίας και την εντυπωσιακή κινητοποίηση των κατοίκων και εθελοντών της Ελαφονήσου, κατορθώθηκε η πλήρης κατάσβεσή της.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και για την ασφάλεια του κόσμου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση της περιοχής του Σίμου και Σαρακήνικου, το Σάββατο 10 Αυγούστου. Την Κυριακή 11 Αυγούστου προληπτικά εκκενώθηκε η ίδια περιοχή όπως επίσης και ο οικισμός Κάτω Νησί (Παναγία) στην Δυτική πλευρά του νησιού.

Λόγω της υποδειγματικής επιχείρησης κατάσβεσης ευτυχώς δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή και δεν έχει καταγραφεί ζημιά σε οικία ή ξενοδοχειακή επιχείρηση. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για  εκτεταμένες δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, αγροτεμάχια και καλλιέργειες. Ελπίζουμε η φύση να επουλώσει τις πληγές αλλά και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στην άμεση αποκατάσταση της βλάβης στο πολύτιμο οικοσύστημα του νησιού.

Η φυσική παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κυριακόπουλου Κώστα ήταν απολύτως καθοριστική και τους ευχαριστούμε θερμά !

Θα θέλαμε, με αίσθημα ευθύνης να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της Ελαφονήσου που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο νησί πως το σύνολο των υποδομών του είναι πλήρως λειτουργικό.

Η Ελαφόνησος παραμένει ένας απόλυτα ασφαλής τουριστικός προορισμός.

 

 

Η Δήμαρχος 

Ευσταθία Λιάρου