Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Ο Δήμος Ελαφονήσου πρωταγωνιστής σε ημερίδα αφιερωμένη στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10:00π.μ., πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Μονεμβασίας (συνεδριακός χώρος Lazareto Hotel), ημερίδα με θέμα: «Προστασία, δυνατότητες και προοπτικές ανάδειξης της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λακωνίας».

Ο Δήμος Ελαφονήσου, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Ελαφονήσου κ. Χαράλαμπο Λιάρο και την Αντιδήμαρχο κ. Ευσταθία Λιάρου, συναισθανόμενος την ιστορική ευθύνη της προστασίας και ανάδειξης του μοναδικού πολιτισμικού του πλούτου και το μεγαλείο της αρχαιότερη βυθισμένης πολιτείας Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, έδωσε δυναμικά το παρόν.

Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου καλωσορίζοντας τους συνδιοργανωτές, εισηγητές και παρευρισκόμενους στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η σημερινή ημερίδα αποτελεί για το Δήμο Ελαφονήσου και το Δήμο Μονεμβασίας το εφαλτήριο να δράσουμε ομαδικά, να δράσουμε συλλογικά, να δράσουμε Διαδημοτικά και Περιφερειακά υπερ ενός κοινού στόχου:

– την Προστασία και την Ανάδειξη της Πολιτιστικής και Πολιτισμικής μας κληρονομιάς ανά Δήμο

– την Καθιέρωση της Λακωνίας, ως τουριστικός προορισμός, τόσο λόγω του φυσικού κάλους της όσο και των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων μας

– την Αναβάθμιση και Ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου

– την Υπενθύμιση σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο ότι η Ελλάδα

ήταν, είναι και θα είναι κομβικό σημείο αναφοράς

ήταν, είναι και θα είναι δορυφόρος επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα Πολιτισμού – Εμπορίου – Οικονομίας – Ναυτιλίας – Γεωγραφίας – Ιστορίας.

Το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου όπως ορίζει το άρθρο 6 της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Πελοννήσου έχουμε την ευλογία αλλά και την ευθύνη ταυτόχρονα να ανήκει διοικητικά και χωροταξικά στο Δήμο Ελαφονήσου.

Αποτελεί ίσως την Αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία και ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά λιμάνια της Νότιας Πελοποννήσου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι παρακάτω ομιλητές:
•  κα Δέσποινα Κουτσούμπα, Αρχαιολόγος, απερχόμενη πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής,
•  κ. Ιωάννης Λυριτζής, Καθηγητής Αρχαιοµετρίας, Τµήµατος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου,
•  κα Εύα Πασακαλίδου, Στέλεχος Δ/νσης Τομεακών Δραστηριοτήτων της ΑΜΒΙΟ Α.Ε., MSc Ωκεανολόγος – Περιβαλλοντολόγος,
•  κ. Φίλιππος Πετρίδης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΑΜΒΙΟ Α.Ε., MSc Περιβαλλοντολόγος – Ιχθυολόγος