Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Χωρίς νέα αίτηση στο taxisnet το κοινωνικό μέρισμα στους νέους δικαιούχους

Δεν θα χρειαστεί νέα αίτηση στο taxisnet για το κοινωνικό μέρισμα από τους νέους δικαιούχους μετά την αλλαγή στα κριτήρια.

Η σχετική υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα θα προβλέπει ότι αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Συγκεκριμένα από τις 6.000 ευρώ για τον άγαμο το όριο θα επεκταθεί έως τις 6.500 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του βασικού επιδόματος των 500 ευρώ.

Έτσι εάν κάποιος άγαμος έχει εισόδημα 6.200 ευρώ, δεν θα πάρει 500 ευρώ αλλά λιγότερα χρήματα. Ο συγκεκριμένος θα λάβει ως επίδομα 300 ευρώ. Σε περίπτωση που είχε εισόδημα 6.400 ευρώ, τότε θα λάβει 100 ευρώ επίδομα.

Η αλλαγή των κριτηρίων αφορά και την υπόλοιπη κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται τα εισοδηματικά όρια για τα ζευγάρια (+ 1/3 του εισοδήματος αναφοράς για την σύζυγο) και τα παιδιά (+ 1/6 του εισοδήματος αναφοράς για κάθε παιδί).

-για άγαμους το όριο ανεβαίνει από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ

-για έγγαμους αυξάνεται από τα 8.000 στα 8.667 ευρώ

-για έγγαμους με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 στα 9.750 ευρώ

-για δυο παιδιά αυξάνεται από τα 10.000 στα 10.833 ευρώ.

-για τρία παιδιά αυξάνεται από τα 11.000 στα 11.917 ευρώ

H κατάσχεση από τις τράπεζες του κοινωνικού μερίσματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια είναι παράνομη εκτός αν έχει δοθεί εξουσιοδότηση από τον κάτοχο του λογαριασμού για πληρωμή δόσεων.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

 

Παλαιότερη ανάρτηση

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης κοινωνικού μερίσματος μετά και τη δημοσίευση της απόφασης για τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος. (Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα.)

Στην ηλεκτρονική φόρμα (www.gsis.gr) οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν τα απολύτως απαραίτητα: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατοικίας (με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι. Αν έχετε ποσοστό εσείς ή κάποιος άλλος. Τον αριθμό παροχής τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ), πλήθος φορολογουμένων που συνοικούν και βέβαια τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού όπου θα πιστωθεί το επίδομα.

1. Ποιοι είναι δικαιούχοι; Όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν αθροιστικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 600.000 νοικοκυριά ή περίπου 1.000.000 πρόσωπα. Θα λάβουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

2. Ποια είναι τα κριτήρια; Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή πρόσωπα που φιλοξενεί. Παράλληλα ισχύει και κριτήριο ακίνητης περιουσίας. Έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 200.000 ευρώ για τις οικογένειες, με βάση τα στοιχεία ακινήτων για το 2013. Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Έτσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.

3. Ποια εισοδήματα μετράνε; Αυτά που δηλώθηκαν πέρυσι στις φορολογικές δηλώσεις, άρα τα εισοδήματα του 2012. Το ίδιο ισχύει και για την ακίνητη περιουσία. Προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις ακινήτων του περασμένου έτους.

4. Μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία: Λαμβάνεται ειδική μέριμνα. Για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Όταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ.

5. Τι ισχύει για τους ανέργους; Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις προϋποθέσεις της απόφασης, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα ατομικό εισόδημα από παροχή εξαρτημένης εργασίας (μισθό ή ημερομίσθιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία. Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

6. Πόσο είναι το επίδομα; Ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Γενικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ.

7. Θα μου ζητήσουν φόρο για το επίδομα; Το κοινωνικό μέρισμα όπως ορίζεται στο νόμο είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους.

8. Πότε θα καταβληθεί; Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως το τέλος Απριλίου, θα δουν το επίδομα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 10 Μαΐου.

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση: για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014

9. Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις; Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr, όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή. Ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση /Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος» μέσω του taxis.

10. Πώς θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα πάρουν το επίδομα μη δικαιούχοι; Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους. Παράλληλα με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (π.χ. κάποιος δήλωσε 10 παιδιά) θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

11. Ποιοι εξαιρούνται από το κοινωνικό μέρισμα; α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται. (Έχει σημασία ποιοι φιλοξενούνται *τώρα* στο σπίτι.)

γ) Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ (8) μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

δ) Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

12. Όταν οριστικοποιήσετε την Αίτηση το σύστημα σας λέει αν το δικαιούστε. Θα κάνουν όμως ακόμα κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουν πως δεν κάνουν λάθος στις απαντήσεις τους, οπότε δεν δίνουν οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουν τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουν για αυτήν.