Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Γιορτή του Ψαρά – 24 Αυγούστου 2013

Ο ιστορικός Σύλλογος Ψαράδων Ελαφονήσου «Η Ελαφόνησος» θα πραγματοποιήσει και φέτος την παραδοσιακή νησιώτικη εκδήλωση, τη «Γιορτή του Ψαρά». Το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2012 και ώρα 21:00, στην πλατεία του λιμανιού της Ελαφονήσου θα στηθεί ένα αυθεντικό Λαφονησιώτικο γλέντι προς τιμή των ψαράδων και των ναυτικών του τόπου.

Η γιορτή περιλαμβάνει νησιώτικους και λαϊκούς χορούς για όλους συνοδεία ζωντανής μουσικής, άφθονο ντόπιο κρασί και φυσικά φρέσκα ψάρια. Το φετινό γλέντι του Συλλόγου των Ψαράδων Ελαφονήσου έχει ακόμα περισσότερο άρωμα Ελαφονήσου καθώς στο μουσικό σχήμα συμμετέχει ο λαφονησιώτικης  καταγωγής Γιώργος Μανουσέλης. Την ορχήστρα αποτελούν:  Μαρίος Παπαδέας: σαντούρι, τραγούδι, Ανδιράννα Κουτσουράκη: τραγούδι, κρουστά, Βαγγέλης Βοττέας: βιολί και Γιώργος Μανουσέλης: λαούτο.

Η Γιορτή του Ψαρά αποτελεί καθιερωμένο θεσμό για την Ελαφόνησο, το αυθεντικό ψαρονήσι της Πελοποννήσου με έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους. Η αλιεία, ως η βασική επαγγελματική δραστηριότητα των Ελαφονησιωτών λειτούργησε καθοριστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του τόπου και της κουλτούρας των κατοίκων, αποτέλεσε δε, την απαρχή για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Ο «Σύλλογος Ψαράδων Ελαφονήσου» -το ιστορικό αυτό σωματείο- πέρα από την συμβολή του στις ενέργειες για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής μας, διασφαλίζει τη διατήρηση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων μέσα από την πολύτιμη κοινωνική και πολιτιστική του δράση.

Δικαίως η Γιορτή του Ψαρά αποτελλεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά – πολιτιστικά γεγονότα της Ελαφονήσου, χαρακτηρίζεται δε, ως μια από τις πιο αυθεντικές παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο. Η φήμη της Γιορτής του Ψαρά στην Ελαφόνησο ταξιδεύει πλέον σε όλη την Ελλάδα.
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών οι λάντζες θα εκτελούν συνεχή δρομολόγια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.