Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Βράβευση Γυμνασίου Ελαφονήσου

Το Γυμνάσιο Ελαφονήσου διακρίθηκε ανάμεσα στα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο του διαγωνισμού με τίτλο «2013 Έτος Καβάφη: Εμπνέομαι και δημιουργώ». Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Κ. Π. Καβάφη, οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να γνωρίσουν το έργο του ποιητή και να εμπνευστούν από αυτό εκφράζοντας συναισθήματα και ιδέες με μουσικά, συγγραφικά,ζωγραφικά-γραφιστικά και φωτογραφικά έργα.

Στις προτεινόμενες δραστηριότητες ουσιαστική πρωτοβουλία και ευθύνη ανέλαβαν τέσσερις μαθητές και μαθήτριες, δύο από τη δευτέρα και δύο από την τρίτη τάξη. Συμμετείχαν ,ωστόσο, υποστηρικτικά και βοήθησαν με τις εύστοχες παρατηρήσεις τους και οι υπόλοιποι μαθητές της δευτέρας τάξης. Τα παιδιά είχαν τακτές συναντήσεις ολομέλειας δημιουργώντας και εξειδικεύοντας το γενικότερο προγραμματισμό ως προς το χρόνο, τις δραστηριότητες , τις μεθόδους και τα μέσα. Τα μέλη της βασικής , τετραμελούς , ομάδας ανέλαβαν, συχνά εκ περιτροπής, τους αναγκαίους ρόλους ( π.χ. δημοσιογράφου, ζωγράφου, φωτογράφου , μουσικοσυνθέτη, ερμηνευτή μελοποιημένου ποιήματος) και προσκόμισαν υλικό προς επεξεργασία στις συναντήσεις τους ανάλογα με τον προγραμματισμό. Επέλεξαν χωρίς καθοδήγηση τα ποιήματα που μελοποιήθηκαν και το αντίστοιχο, το οποίο αποδόθηκε οπτικά, αφού μελέτησαν το έργο του ποιητή αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στην προσεκτική ανάγνωση και ερμηνεία αρκετών ποιημάτων. Οι μαθητές μελέτησαν ενδεικτική βιβλιογραφία και συγκέντρωσαν πληροφορίες από ιστότοπους , διαδικτυακά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Αξιοποιήθηκαν επίσης λογισμικό παρουσίασης PowerPoint, φωτογραφίες και ψηφιακά αρχεία της ΕΡΤ . Η προσπάθεια των μαθητών απέδωσε δύο μελοποιημένα ποιήματα ( «Όσο μπορείς » και «Τείχη»), μια φανταστική συνέντευξη με τον Καβάφη, την οπτικοποίηση του ποιήματος « Του μαγαζιού» με ενσωματωμένη ανάγνωση από τοv Σαββίδη Γ.Π, ένα εξώφυλλο για την κυκλοφορία ενός cd με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη , το ποίημα «Μαργαρίτες» εμπνευσμένο από τη «Θάλασσα του Πρωινού» και το ποίημα «Μοναξιά» εμπνευσμένο από το ποίημα «Μονοτονία».

Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός ήταν η καθηγήτρια του Γυμνασίου και Φιλόλογος κα Καλλιόπη Μιχαλέττου.

Διακριθέντα Σχολεία στο Νομο Λακωνίας:

Πρωτοβάθμια: 2o Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης (μελοποίηση ποιήματος), 9 μαθητές, Τάξη ΣΤ’

Δευτεροβάθμια: Γυμνάσιο Ελαφονήσου (σύνθεση του ποιήματος «Μαργαρίτες»), 1 μαθητής

Το βραβείο για λογαριασμό του Γυμνασίου Ελαφονήσου παρέλαβε ο μαθητής Ρουμάνης Παναγιώτης συνοδευόμενος από τους μαθητές μέλη της ομάδας, την Επιβλέπουσα Εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή του Γυμνασίου Ελαφονήσου.

Την εκδήλωση βράβευσης των διακριθέντων σχολείων πραγματοποίησαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στις 24 /4/ 2013.