Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Εορτασμός των επετείων της «6ης Ιουλίου – Ένωση της Ελαφονήσου με την Ελλάδα» και της «9ης Ιουλίου – Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα»

Εορτασμός των επετείων της «6ης Ιουλίου – Ένωση της Ελαφονήσου με την Ελλάδα» και της «9ης Ιουλίου – Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα», θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο 6 – 9 Ιουλίου, στην Ελαφόνησο. 

Τις επετείους της 6ης Ιουλίου του 1850 και της 9ης Ιουλίου των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα θα γιορτάσουν Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, τις προσεχείς ημέρες από την Παρασκευή 6 έως και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 7 Ιουλίου με το Λαϊκό Πανηγύρι που παραδοσιακά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου, στις 21:30 στην Πλατεία του λιμανιού και θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας -χοροστατούντος του  Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου- τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος και του τελετουργικού μέρους παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, το πρωί της Δευτέρας, 9 Ιουλίου 2012. Το ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό μήνυμα της γιορτής, αλλά και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της ιστορικής και θρησκευτικής επετείου θα μας μεταφέρει η Φιλόλογος καθηγήτρια του Γυμνασίου Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Χαντζή, η οποία και θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας, το πρωί της 9ης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθούν τοπικές παραδοσιακές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις,  όπως χορευτικές επιδείξεις από τη χορευτική ομάδα της Ελαφονήσου με την καθοδήγηση της κ. Αντωνίας Τζερεφού, αλλά και κολυμβητικές επιδείξεις στην παραλία του οικισμού που θα διοργανώσει ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ελαφονήσου «Ο Ποσειδών». Γενικός σημαιοστολισμός δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών, φωταγώγηση δρόμων και πλατειών θα γίνει από της 8ης πρωινής ώρας της 6ης έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου.

Η τοπική αυτή γιορτή Εθνικής σημασίας συμβολίζει ένα μεγάλο ιστορικό και ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για την Ελαφόνησο. Στις 6 Ιουλίου του 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα.  Παράλληλα, την 9η Ιουλίου τιμούμε και γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, πολιούχου της Ελαφονήσου, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία του τόπου.

Η διπλή αυτή επέτειος πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003).

Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων