Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
ΕλαφοΝησιώτικο Πάσχα

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά το πέρας της Ακολουθίας των Παθών, αλλά και πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μετά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, γυναίκες και παιδιά ψάλλοντας τα εγκώμια, στόλισαν τον Επιτάφιο.

Την Μεγάλη Παρασκευή κορυφώθηκε το Θείο Δράμα με την Σταύρωση του Θεανθρώπου, την έξοδο και την περιφορά του Επιταφίου γύρω από τον οικισμό του νησιού. Συγκλονιστική ήταν η εικόνα του Επιταφίου την ώρα που πέρναγε πάνω απ’ το γεφύρι. Φανάρια αναμμένα κατά μήκος του γεφυριού φώτιζαν το δρόμο, ενώ άλλα έπλεαν στο νερό. Η λιτάνευση του Επιταφίου συνεχίστηκε στα φρεσκοασπρισμένα σοκάκια του οικισμού. Οικογένειες στις αυλές των σπιτιών υποδέχονταν στη γειτονιά τους τον Επιτάφιο και το πλήθος του κόσμου που ακολουθούσε ευλαβικά. Στο Μεγάλο Τηγάνι παιδιά είχαν ανάψει φωτιές περιμένοντας τη στάση του Επιταφίου. Τελευταία στάση της πομπής, στο λιμάνι του νησιού και επιστροφή τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Το “Δεύτε Λάβετε Φως” έψαλε ο εφημέριος της ενορίας  μας π. Ιωάννης Λιβανός, μοιράζοντας το Άγιο Φως από το ιερό της εκκλησίας. Το “Χριστός Ανέστη” έψαλε ο πρεσβύτερος Ιερέας του νησιού π. Παναγιώτης Λιάρος από εξέδρα που στήνετε κάθε χρόνο για τη μεγαλύτερη Γιορτή της Ορθοδοξίας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Το χαρμόσυνο μήνυμα συνόδευσαν οι καμπάνες του Αγίου, πανηγυρικές κόρνες από καΐκια, βεγγαλικά, ήχοι και χρώματα στον ουρανό.

 Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε περίπου στη 1 πμ, σε ατμόσφαιρα πλήρους κατάνυξης στον Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα. Ψάλτες καθ’ όλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν οι κ.κ. Γιάννης Ψαράκης, Κανελίτσα Μέντη, Αλεξάνδρα Μέντη, η Πρεσβυτέρα Αναστασία Λιάρου και άλλοι Ελαφονησιώτες, συγγενείς και φίλοι Ελαφονησιωτών.

Η αυθεντική απόδοση της παράδοσης, η ουσιαστική χριστιανική πίστη και η ανοιξιάτικη αύρα του νησιού έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες της Ελαφονήσου να εισπράξουν το ενθαρρυντικό μήνυμα της μεγάλης Θρησκευτικής Γιορτής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η σημαντική ναυτική παράδοση των Ελαφονησιωτών εκδηλώνεται έντονα μέσα από τις Θρησκευτικές γιορτές. Χαρακτηριστική ήταν το φετινό Πάσχα η παρουσία  Ελαφονησιωτών από όλη την Ελλάδα, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων των κατοίκων της Ελαφονήσου. 

Η Ελαφόνησος, εύκολα προσβάσιμο νησί, αποτελεί πλέον έναν εναλλακτικό και ασυνήθιστο Πασχαλινό προορισμό, διαφορετικό από τους κοσμικούς και καθιερωμένους, ιδανικό για επισκέπτες που αναζητούν την απόδραση, την ξεκούραση, αλλά και την ουσία των ημερών.