Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
25η Μαρτίου στην Ελαφόνησο

Με ιδιαίτερη περηφάνια για τους πεσόντες της Eπανάστασης και με αίσθημα αισιοδοξίας -παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε- πραγματοποιήθηκε φέτος η Εθνική και Θρησκευτική Εορτή της 25ης Μαρτίου στην Ελαφόνησο. Δημοτική και Λιμενική αρχή, σύσσωμη η σχολική κοινότητα και οι συλλογικοί Φορείς της Ελαφονήσου, κάτοικοι και επισκέπτες παρευρέθησαν στη τελετή που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των ηρώων του 1821.

“Σήμερα γιορτάζουμε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Γιορτάζουμε την παλιγγενεσία του Έθνους, την Επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού. Μια Επανάσταση που κατά την άποψη πολλών έμεινε ημιτελής. Και έμεινε ημιτελής γιατί δεν καταφέραμε να απαλλαγούμε από το ελάττωμα του ατομικισμού και της ιδιοτέλειας. Λίγο έλειψε να χαθεί ο Ξεσηκωμός, να χαθεί εξαιτίας αυτών που δεν κατάφεραν να θέσουν ψηλότερα το «εμείς» από το «εγώ». Στην εποχή μας η ανάγκη να αποβάλουμε αυτό το ελάττωμα είναι επιτακτική… Είναι σημαντικό να παραμείνουμε εδώ ενεργοί, δραστήριοι και ενωμένοι συμβάλλοντας ο καθένας μέσα από το δικό του ρόλο, είτε είναι ψαράς, είτε επιχειρηματίας, είτε δάσκαλος… Ο Αγώνας για εμάς έχει ήδη ξεκινήσει …. Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση. Στις σημερινές συνθήκες, η ταύτιση αυτή και το μήνυμα της διπλής αυτής μεγάλης γιορτής έχει ιδιαίτερη σημασία…” ήταν κάποια από τα λόγια του Δημάρχου Ελαφονήσου κ. Παναγιώτη Ψαρομμάτη.

Στο φετινό τελετουργικό συμμετείχαν ενεργά αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου με ομιλία – αναφορά στον ξεσηκωμό και την Επανάσταση, αλλά και οι τοπικοί Σύλλογοι με κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρώων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των μαθητών επί της παραλίας – λιμάνι.

Η παρουσία της τοπικής κοινωνίας, οι καλές καιρικές συνθήκες και η ανοιξιάτικη αύρα του νησιού, έδωσαν την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της Ελαφονήσου να εισπράξουν το ενθαρρυντικό μήνυμα της μεγάλης γιορτής.