Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Επιστολή Δημάρχου προς Διοικητή ΓΝ Σπάρτης

Με αφορμή την πρόσφατη αδικαιολόγητη απουσία των γιατρών από το νησί, ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Μ. Ψαρομμάτης επικοινώνησε με τον Διοικητή του ΓΝ Σπάρτης, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι παρόμοιο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί. Η σχετική επιστολή προς το Διοικητή του ΓΝ Σπάρτης κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Λακωνίας και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης.

“Κύριε Διοικητά,

Όπως σας έχω ήδη γνωστοποιήσει δημότες και επισκέπτες της Ελαφονήσου πρόσφατα βίωσαν συνθήκες αγωνίας εξαιτίας της σοβαρής αμέλειας των υπευθύνων να μεριμνήσουν για την παρουσία αντικαταστάτη γιατρού στην Ελαφόνησο, κατά την περίοδο προγραμματισμένης απουσίας και των δύο γιατρών του Περιφερειακού Ιατρείου του τόπου.

Συγκεκριμένα, την περίοδο των εορτών (5-9/1 ) κατά την οποία οι ανάγκες και τα επείγοντα περιστατικά λόγω της παρουσίας επισκεπτών στο νησί ήταν αυξημένα και επιπλέον, με απαγορευμένο απόπλου εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, το Περιφερειακό Ιατρείο της Ελαφονήσου παρέμεινε κλειστό. Κάτοικοι και επισκέπτες με σοβαρά θέματα υγείας κατέφευγαν αμέριμνοι κατά το διάστημα αυτό στο Περιφερειακό Ιατρείο και έρχονταν αντιμέτωποι με το αιφνίδιο και αδικαιολόγητο κλείσιμο του μοναδικού ιατρείου στο νησί. Κατόπιν επικοινωνίας μου με τους γιατρούς -δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ειδοποίηση για την απουσία τους προς τις τοπικές αρχές- ενημερώθηκα για την προγραμματισμένη άδεια του αγροτικού γιατρού και την αντίστοιχα προγραμματισμένη εφημερία του γενικού γιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου της Ελαφονήσου, σε άλλη περιοχή της Λακωνίας.

Κύριε Διοικητά,

Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Ελαφονήσου παρέμειναν για εκτεταμένο διάστημα και σε συνθήκες αποκλεισμού, χωρίς καμία απολύτως παροχή υγείας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά περιστατικά με…υπομονή. Τόσο οι δημότες της Ελαφονήσου όσο και εγώ, καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως επικίνδυνη και εγκληματική με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους αρμόδιους.

Παρακαλώ, όπως επιληφθείτε προσωπικά του ζητήματος προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη και αδιάκοπη παρουσία γιατρού και η έγκαιρη αντικατάστασή του όταν και εφόσον προκύπτει ανάγκη, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει στο μέλλον η ζωή και η υγεία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Αναγνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία σας προκειμένου να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες της περιφερειακής ενότητας σε ιατρικό προσωπικό. Ωστόσο κάποια θέματα δεν δέχονται εναλλακτικές και ημίμετρα. Ο νησιωτικός και απομακρυσμένος χαρακτήρας του Δήμου μας, επιβάλει τη μόνιμη παρουσία τουλάχιστον ενός γιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο της Ελαφονήσου, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα «άγονα» Περιφερειακά αγροτικά Ιατρεία. Θυμίζω ότι η Δημοτική αρχή της Ελαφονήσου έχει κάνει σημαντικές ενέργειες για την αναβάθμιση του θέματος της υγείας στην περιοχή, αφού αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία και επιτακτική ανάγκη για έναν τουριστικό προορισμό με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως είναι η Ελαφόνησος. Στην προσπάθεια μας αυτή ζητώ την υποστήριξη σας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου”