Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Περιβάλλον – Καθαριότητα

Περιβάλλον – σεβασμός και πρόληψη
Η κοινωνία της Ελαφονήσου αντιμετωπίζει το περιβάλλον με απόλυτο σεβασμό. Η φροντίδα και η πρόληψη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι άγραφοι κανόνες περασμένοι στην κουλτούρα των ντόπιων. Η προστασία του σπάνιου οικοσυστήματος, η αναγνώριση και εκτίμηση της φυσικής ομορφιάς της Ελαφονήσου αποτελεί σημείο αναφοράς, κοινωνικής συνοχής και συσπείρωσης για την τοπική κοινωνία.

Τοπικοί φορείς και δημότες αναπτύσσουν περιβαλλοντική πολική ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του τόπου. Παράλληλα σχεδιάζονται ειδικές ενέργειες για τη διατήρηση της καθαριότητα και της αισθητικής της περιοχής.

Συγκεκριμένα,

Συλλογή ογκωδών αντικειμένων
Κάθε Πέμπτη πραγματοποιείται η συλλογή των ογκωδών απορριμμάτων. Οι δημότες βγάζουν τα απορρίμματα από την Τετάρτη το βράδυ, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποκομιδή τους νωρίς, το πρωί της Πέμπτης.

Ανακύκλωση
Ιδιαιτέρως για την τουριστική περίοδο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζουν ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού και αλουμίνιων συσκευών.

Καθαρισμός παραλιών
Καθαρισμός των παραλιών πραγματοποιείται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η φροντίδα και η καθαριότητα των παραλιών αντιμετωπίζεται και από τους κατοίκους ωσάν προσωπική τους ευθύνη.
 

Κανονισμός Καθαριότητας

  • Τοποθετούμε τα σκουπίδια στους κάδους σε μεγάλες σακούλες και φροντίζουμε να δένονται καλά. Αποφεύγουμε να βάζουμε υγρά και σκουπίδια που στάζουν. Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις καθορισμένες θέσεις τους. Δεν τοποθετούμε σκουπίδια έξω από τους κάδους . Όταν δεν υπάρχει κάδος ή αυτός είναι γεμάτος τα τοποθετούμε στον πλησιέστερο ελεύθερο κάδο.
  • Δεν εναποθέτουμε απροειδοποίητα τα ογκώδη άχρηστα απορρίμματα όπως: κλαδιά, στρώματα, παλιά έπιπλα κ.λ.π. στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρους. Δένουμε με σχοινί τα κλαδιά των δένδρων που κλαδέψαμε και βάζουμε τα φύλλα σε σακούλες. Εφαρμόζουμε την ειδική οδηγία για τα ογκώδη απορρίμματα.

 

  • α μπάζα δεν περισυλλέγονται από το Δήμο. Είναι υποχρέωση των κατοίκων και του εργολάβου να μεριμνήσουν για την άμεση απομάκρυνσή τους.
  • Δεν αφήνουμε ακάλυπτα οικόπεδα να γίνουν εστίες μόλυνσης και χωματερές. Ενημερώνουμε το Δήμο ώστε να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για να καθαρίσει το οικόπεδο.

 

  • Φροντίζουμε το πεζοδρόμιό μας και το δρόμο μπροστά από το σπίτι μας και την αυλή μας να είναι πάντα καθαρά. Έχουμε την ευθύνη για την καθαριότητα του παρακείμενου χώρου στην ιδιοκτησία μας.

 

 

  • Δεν παρκάρουμε σε γωνίες ή σε μέρη όπου υπάρχουν κάδοι. Διευκολύνουμε τους εργαζόμενους της καθαριότητα να κάνουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

  • Δεν επιτρέπουμε στους επισκέπτες να καταστρέφουν όσα εμείς και ο Δήμος κάνουμε για τον τόπο μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να απαιτούμε από τον συντοπίτη και από τον επισκέπτη να συμπεριφέρεται με σεβασμό στον τόπο.

 

 

  • Ειδοποιούμε το Δήμο άμεσα όταν και εφόσον εντοπίζουμε σημεία και περιοχές που χρήζουν παρέμβασης της υπηρεσία καθαριότητας.