Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
100 ημέρες Δήμος Ελαφονήσου

1η Γενική Συνέλευση Δήμου Ελαφονήσου

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών στη διοίκηση του νέου Δήμου Ελαφονήσου ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μ. Ψαρομμάτης ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για τα πεπραγμένα, την πορεία και την προοπτική του Δήμου μας, στην 1η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Απριλίου 2011, στην Ελαφόνησο.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Δημοτική αρχή, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελαφονήσου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Το προηγούμενο διάστημα (1ο τρίμηνο 2011) κινηθήκαμε με βασικό με στόχο την αναβάθμιση του κύρους και της συνέπειας του Δήμου μας, απαραίτητη προϋπόθεση για να στήσουμε την «Καθαρή Ελαφόνησο». Ενδυναμώσαμε τη θέση του Δήμου μέσα από την σωστή εφαρμογή της σύνθετης και χρονοβόρας διαδικασίας της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αλλά και μέσα από συμμετοχή και παρεμβάσεις  σε δημόσιες διαβουλεύσεις και σε σχέδια νόμου που μας αφορούν. Η Ελαφόνησος χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία, είναι δραστήρια και συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, ενώ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Δήμων της Λακωνίας».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πεπραγμένα του Δήμου, οι στόχοι και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο διάστημα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δημόσια συζήτηση μεταξύ δημοτών και Δημοτικής αρχής για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος που αφορούν στη ζωή και την καθημερινότητα του Ελαφονησιώτη-μόνιμου κατοίκου και επιχειρηματία, κατά τη χειμερινή αλλά και την τουριστική περίοδο.

Ακολουθούν σύντομα, τα όσα αναφέρθηκαν – συζητήθηκαν:

«Στόχοι της Δημοτικής αρχής για την επόμενη τριετία είναι δύο και ολοκληρώνονται σταδιακά. Η πρώτη φάση αφορά στην ισχυροποίηση του κύρους και της παρουσίας του Δήμου στην ευρύτερη Περιφέρεια Πελοποννήσου και την τοποθέτηση του ως μικρού νησιωτικού, αλλά σύγχρονου, δραστήριου και ευέλικτου Δήμου. Η ισχυροποίηση του κύρους του Δήμου μας αποτελεί προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε τα όσα ο τόπος μας στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και να στήσουμε μια καλά δομημένη κοινωνία με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η δεύτερη φάση αφορά στην τοποθέτηση της Ελαφονήσου στην αγορά των τουριστικών και επενδυτικών προορισμών βασισμένη στην ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, την κουλτούρα και τη γεωγραφική της θέση.

Θέματα που παρουσιάστηκαν (αναφέρονται επιγραμματικά):

Πεπραγμένα:

Οργάνωση & Λειτουργία Δήμου (στήσιμο & νοικοκύρεμα – εσωτερική λειτουργία)

– Ενέργειες μεταβατικής περιόδου διοικητικής μεταρρύθμισης, 1ο 6μηνο (ελεγκτικοί μηχανισμοί, διαύγεια, κτλ)

– Στελέχωση Δήμου – νέος ΟΕΥ – μετάταξη στελέχους

– Διαμόρφωση δικτύου συνεργασιών με όμορους Δήμους και Περιφέρεια για θέματα υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων

– Υποβολή προϋπολογισμού 2011

– Υποβολή Τεχνικού Προγράμματος 2011

– Διαμόρφωση δικτύου εξωτερικών συνεργατών (λογιστές, τεχνικοί πληροφορικής, μηχανικοί,    μελετητές, επικοινωνιολόγοι, κτλ)

– Αναδιαμόρφωση γραφείων Δήμου-εξυπηρέτηση δημοτών (σε εξέλιξη, προϋπόθεση μετεγκατάσταση ιατρείου)

Ισχυροποίηση θέσης του Δήμου στην Περιφέρεια

– Ενεργή συμμετοχή και τοποθέτηση μας σε σχέδια νόμου και αποφάσεις που αφορούν στην Ελαφόνησο

– Συμμετοχή σε Δημόσιες διαβουλεύσεις

– Συμμετοχή σε ενέργειες της Περιφέρειας

– Παρουσία σε διαδημοτικές συναντήσεις, συναντήσεις ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑΑ, Υπουργείων, κτλ

– Σύσταση Γραφείου Τύπου & ΕΚΕ (αντιμετώπιση ανταγωνισμού και διαχείριση κρίσεων)

– Συμμετοχή στο Δίκτυο Νησιωτικών Δήμων

Ενέργειες ενδεικτικά:

– Συμμετοχή του Δήμου στη διαμόρφωση αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης σε θέματα που μας αφορούν όπως:

°       Σχέδιο νόμου για τη διατήρησης βιοποικιλότητας

°       Διαβούλευση για  την Ανάπτυξη Υποδομών Ευρυζωνικής Πρόσβασης σε Αγροτικές και Νησιωτικές Περιοχές   της Ελλάδος

°       Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη της Πελοποννήσου

°       Προτάσεις αναγκαίων έργων για την αειφόρο ανάπτυξη του Δήμου Ελαφονήσου

– Συμμετοχή στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν το νομό μας όπως:

°       Μη κατάργηση ΔΟΥ Νεάπολης Λακωνίας

°       Μη απορρόφηση διοικητικής μονάδας Νοσοκομείου Μολάων από αυτό της Σπάρτης

Σχέδιο Δράσης Δήμου -Υπηρεσίες

– Ενέργειες για τη σύσταση βασικών υπηρεσιών όπως:

°       Ταμειακή υπηρεσία μέσα στην Ελαφόνησο

°       Ίδρυση λιμενικού ταμείου στην Ελαφόνησο

– Ενέργειες για τη σύσταση και λειτουργία βασικών αρχών στον τόπο, όπως:

°       Λειτουργία μόνιμου λιμενικού σταθμού στην Ελαφόνησο

°       Λειτουργία μόνιμου αστυνομικού σταθμού στην Ελαφόνησο

– Ενέργειες για τη δημιουργία βασικών υποδομών, όπως:

°       Στελέχωση ιατρείου (1γενικό γιατρό, 1 αγροτικό γιατρό)

Έργα Υποδομής

Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες που αφορούν στα παρακάτω έργα:

– Νομιμοποίηση υποδομών (πχ λιμάνια) προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να βελτιωθούν

– Μετεγκατάσταση & Εκσυγχρονισμός Ιατρείου

– Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης

– Σήμανση

– Δημιουργία τουριστικού περιπτέρου (προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών και σε αντικατάσταση αντιαισθητικών     πινακίδων στο λιμάνι)

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2011 που αφορά σε έργα συντήρησης όπως την αποκατάσταση ζημιών προς οικία Νίκου Αρώνη, την αποκατάσταση ρήγματος προβλήτας επιβατηγών, τη συντήρηση-αποκατάσταση γεφυριού Αγίου Σπυρίδωνα, κλπ. Ακόμη, συζητηθήκαν αναλυτικά με τους δημότες θέματα που αφορούν στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό  της Ελαφονήσου και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν πρακτικά.

Η Δημοτική αρχή αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή των στελεχών του Δήμου, που με την εμπειρία και τη σκληρή καθημερινή εργασία τους υποστηρίζουν την κοινωνία της Ελαφονήσου.

Ο Δήμαρχος έκλεισε την εκδήλωση κάνοντας σαφές ότι «το Γραφείο του Δημάρχου είναι στη διάθεση κάθε δημότη για οιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου (έργα, κλπ)».

Για πρώτη φορά η Δημοτική αρχή της Ελαφονήσου παρουσίασε σε πλήρη ανάλυση το έργο και τους στόχους της, ενώ τέθηκε στην διάθεση των δημοτών για ερωτήσεις, διευκρινήσεις, αλλά και παρατηρήσεις. Ο Δήμος μας τηρώντας τη δέσμευση για συλλογικότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, θα λειτουργήσει συνεργατικά με τους δημότες καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την ενημέρωση των Ελαφονησιωτών, αλλά και τη δημόσια διαβούλευση για τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του τόπου. Επόμενη εκδήλωση με θέμα τη θέση, την πορεία, τους στόχους του Δήμου και το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης (τοποθέτηση στην αγορά των προορισμών σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς) εκτιμάται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2011.