Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων – Επέτειοι 6ης Ιουλίου & Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα

Τις επετείους της ιστορικής σημασίας της 6ης Ιουλίου του 1850 και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζουν οι Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, το τριήμερο από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μια ιστορική και θρησκευτική γιορτή με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί της 6ης με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας και την έναρξη του γενικού σημαιοστολισμού των δημόσιων, δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών που διαρκεί έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου. Την 9η Ιουλίου πραγματοποιείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στο μικρό λιμάνι της Ελαφονήσου. Τη λιτάνευση της Ιερής εικόνας συνοδεύουν αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές ενδυμασίες, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές και πλήθος κόσμου. Μετά την επιστροφή τελείται η Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Ηρώου. Το ιστορικό και θρησκευτικό μήνυμα της γιορτής, μας μεταφέρει επίσημος προσκεκλημένος, ο οποίος εκφωνεί τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Την μέρα αυτή οι Ελαφονησιώτες τιμούν τους Μανιάτες για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου συμβολικά στις 6 Ιουλίου του 1850, κυρίως όμως τους Ελαφονησιώτες που έκτοτε με κόπους και θυσίες αγωνίζονται για την προστασία του τόπου, που σήμερα διακρίνεται ως ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός ως τόπος με σημαντικά πλεονεκτήματα και ξεχωριστή κουλτούρα και παράδοση. Την ίδια μέρα την 9η Ιουλίου, τιμούμε και γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της Ελαφονήσου. Η γιορτή συνήθως ολοκληρώνεται το βράδυ της 9ης με τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται παραδοσιακά στην πλατεία του λιμανιού.