Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Χαιρετισμός 28ης Οκτωβρίου 2023

 

Σήμερα γιορτάζουμε έναν σταθμό της Ιστορίας μας, το ασύγκριτο και μοναδικό ΌΧΙ, που δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη του Έθνους μας, αλλά και όλη την Τόλμη και την Υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η Αθάνατη Ελληνική Ψυχή.

Σήμερα τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.
Θαυμάζουμε το ψυχικό σθένος εκείνων που τόλμησαν να προφέρουν το Θρυλικό ΌΧΙ ενάντια στη φασιστική πρόκληση.
Το βροντοφώναξαν τις μέρες του ’40 όταν μια ολόκληρη Ευρώπη είχε σκύψει το κεφάλι !!!
Όταν, μόλις σε διάστημα δυο εβδομάδων, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία, η Τσεχοσλοβακία και η Ουγγαρία είχαν γονατίσει !
Όταν η Αγγλία εξουθενωμένη περίμενε από στιγμή σε στιγμή την απόβαση του εχθρού στα εδάφη της !
Κι ενώ Γίγαντες λύγιζαν στην Ευρώπη, στις 3.00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα ξύπνησε τον Μεταξά.
Του επέδωσε τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ΌΦΕΙΛΕ να επιτρέψει στους Ιταλούς να εγκατασταθούν στρατιωτικά στη Χώρα μας …. διαφορετικά το λόγο θα είχαν τα όπλα !!
Το ΌΧΙ, Ελληνικής Καταγωγής, ήταν η ηχηρή απάντηση ότι η Συνείδηση είναι η μοναδική “οφειλή”.
Η πίστη στη Σημαία, στη Θρησκεία, στην Πατρίδα, στο Δίκαιο είναι η μοναδική αναγνωρίσιμη “οφειλή”.
Καμία άλλη “οφειλή” ΔΕΝ υπήρχε !!!
Κι ο πόλεμος είχε αρχίσει.
Το Ελληνικό Ραδιόφωνο μετέδιδε την τρομερή είδηση και καλούσε τους Έλληνες σε επιστράτευση.
Οι στρατιώτες με τα τραγούδια της Βέμπο αναχωρούσαν για το μέτωπο κι οι μάνες συνόδευαν τα παιδιά τους σαν να’τανε γιορτή.
Η Οικουμένη σείστηκε,  η Υφήλιος απόρησε !
Η Ευρώπη κρατούσε την αναπνοή της !
Πως θα μπορούσε η μικρή Ελλάδα να αντισταθεί στις πολυπληθείς μεραρχίες, τις εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της πολεμικής τέχνης ?
Είχαν ξεχάσει φαίνεται ότι η Ύλη είναι Ανίσχυρη μπροστά στο Πνεύμα, μπροστά στη Συνείδηση, μπροστά στην Πίστη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι ο Ελληνικός Λαός δεν πολέμησε από αγάπη προς τον πόλεμο.
Πολέμησε από αφοσίωση και λατρεία για την Ελευθερία, για την Ελεύθερη Συνείδησή του !!!
Κι ερχόμαστε στο σήμερα … 83 χρόνια μετά … κι ακόμη απειλούμαστε, όχι μόνον φανερά, όχι μόνον εδαφικά αλλά και δόλια καθώς απειλούνται τα όρια της πνευματικής μας Ελευθερίας, τα σύνορα των “θέλω” και των “πρέπει” μας, η αυτοβουλία των πράξεων μας, που πολλές φορές “λυγίζουν” σε διάφορες “οφειλές”.
Ο σύγχρονος “πόλεμος” που πρέπει να διαχειριστούμε έχει πολλές μορφές, φιγούρες που βγαίνουν από το χρονοντούλαπο με τη μάσκα του νέου, σκελετοί με το ένδυμα του Σωτήρα, “Σωτήρες” με την απώτερη ιδιότητα του Δυνάστη !!!
Κι όλα αυτά μπορεί να λέγονται “οφειλές”.
Αγαπημένα μου παιδιά,
Μπορεί οι συνθήκες να με θέλουν σήμερα στην Κάλυμνο να παρακολουθώ άλλα παιδιά να παρελαύνουν με καμάρι, μεταξύ των οποίων και τον Αλέξανδρο μου, ωστόσο στα πρόσωπα των Καλύμνιων παιδιών, εγώ βλέπω τα δικά σας πρόσωπα, τους σημαιοφόρους μας, τους παραστάτες, ΕΣΑΣ τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου, λίγα στον αριθμό, όπως τότε στο Έπος του ’40, να κρατάτε Θερμοπύλες.
Εσείς, λοιπόν, που κρατάτε τις Ελαφονησιώτικες Θερμοπύλες, να έχετε κατά νου τα λόγια του Charlie Chaplin, ο οποίος είπε : “Ανησυχώ περισσότερο για τη Συνείδησή μου παρά για τη Φήμη μου. Η Συνείδηση είναι αυτό που είσαι ενώ η Φήμη είναι εκείνο που σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Και το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα είναι δικό τους πρόβλημα.”
Έτσι κι εσείς, φροντίστε τη Συνείδησή σας, ασχοληθείτε με τον Εαυτό σας, ζυγίστε τα ΝΑΙ και τα ΌΧΙ σας, μετρήστε τις Επιλογές σας, όχι ξεπληρώνοντας “οφειλές” αλλά μαχόμενοι μέχρι τέλους για την Καλύτερη, Ομορφότερη και Δικαιότερη πλευρά του εαυτού σας.
Έτσι θα αποκτήσετε την καλή φήμη που σας αξίζει !!!
Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά κι Ελεύθερα,
από Καρδιάς,
από Συνείδηση,
από Πίστη  και
από Αγάπη.
Η Δήμαρχος Ελαφονήσου
Λιάρου Έφη