Η 6η Ιουλίου σηματοδοτεί την απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου Επτανησιακού νησιού – της Ελαφονήσου – στις 6 Ιουλίου του 1850 .
Η Ελαφόνησος που βρισκόταν στην κατοχή των Άγγλων από το 1809 διεκδίκησε την ανεξαρτησία της. Σ’ αυτό συνέβαλαν κυρίως επιφανείς οικογένειες Μανιατών που με την ίδρυση οικισμού στην Ελαφόνησο έδωσαν την ευκαιρία στις ελληνικές κυβερνήσεις να προβούν σε διπλωματικές ενέργειες και να αγωνιστούν για την ένωση της νήσου με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα. Ύστερα από μια μακρόχρονη και κοπιώδη περίοδο διενέξεων και διπλωματικών επεισοδίων στις 6 Ιουλίου 1850 ο υπουργός εξωτερικών Ανδρέας Λόντος, υπέγραψε σύμβαση με την Αγγλία, με την οποία η Ελαφόνησος ενωνόταν οριστικά με την Ελλάδα.
Η 9η Ιουλίου αποτελεί την επέτειο «Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα», πολιούχου της Ελαφονήσου. Η διπλή επέτειος της 6ης & 9ης Ιουλίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003).
Ο εορτασμός της διττής επετείου κορυφώνεται το πρωί της 9ης Ιουλίου με την πραγματοποίηση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας -χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου- τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στο λιμάνι του νησιού παρουσία πλήθους προσκεκλημένων.
Το ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό μήνυμα της γιορτής, αλλά και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της ιστορικής και θρησκευτικής επετείου θα μας μεταφέρει η Φιλόλογος – Ιστορικός Τέχνης του Πανεπιστημίου Kingston upon Thames, Μαρία Αρώνη του Ιωάννου.