Ευκαιρίες απασχόλησης στη Στατιστική Αρχή
Ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής δέχεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προκειμένου να καταρτίσει το νέο μητρώο με τους Ιδιώτες Συνεργάτες που θα απασχολήσει για φέτος (από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο) στις στατιστικές έρευνες που διενεργεί.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών έχουν μόνον ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 21 έως 69 ετών. Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών, καθώς και υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Οι Ιδιώτες Συνεργάτες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση στατιστικών ερευνών και απογραφών (συλλογή και έλεγχο στοιχείων), ενώ η αμοιβή τους εξαρτάται από τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που παραδίδουν έγκαιρα.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών έχουν μόνον ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου.
Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών ορίζεται η 5η Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως οι Ιδιώτες Συνεργάτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε προηγούμενα Μητρώα, θα πρέπει να υποβάλουν νέα Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εγγραφής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν και τα εξής δικαιολογητικά:
1) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου. 2) Βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και ΔΟΥ στην οποία ανήκουν. 3) Φωτοαντίγραφο σελίδας βιβλιαρίου ή καρτέλας Τραπέζης, στην οποία να φαίνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ο πρώτος δικαιούχος του λογαριασμού. 4) Δύο φωτογραφίες. 5) Τίτλο – τίτλους σπουδών. 6) Βεβαίωση σπουδών (για φοιτητές – φοιτήτριες). 7) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, για όσους δεν τηρούν τα βιβλία του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ότι δεν είναι κατ’ επάγγελμα ερευνητές και η εργασία που θα αναλάβουν είναι περιστασιακή και συνεπώς δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. 8) Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας για υποψηφίους που δηλώνουν ότι δεν κατέχουν τίτλο σπουδών από την Ελλάδα.
Πληροφορίες και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα 2131352182, 2131353050, 213 1353068 και 2131353035.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ: Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (www.statistics.gr), στην πρώτη σελίδα του Portal, στην ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛΣΤΑΤ»
Πρόγραμμα Ενίσχυση Νέων Αγροτών
Ξεκίνησε από την Τρίτη 18 Μαρτίου, η υποβολή των φακέλων – αιτήσεων, για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, Μέτρο 112 ύψους 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση η περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου και ως περίοδος έγκρισης αυτών η μετά την 18.3.2014. Τα περισσότερα χρήματα (32.400.000 ευρώ) θα δοθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν η Κρήτη (22.800.000 ευρώ), η Δυτική Ελλάδα (15.500.000 ευρώ) και η Πελοπόννησος (14.700.000 ευρώ).
Στις περιπτώσεις που το όριο των πιστώσεων που έχει κατανεμηθεί σε μία Περιφέρεια δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη υποψηφίων νέων γεωργών κατά το συγκεκριμένο έτος της κατανομής, είναι δυνατή η μεταφορά του πλεονάζοντος ποσού σε άλλες Περιφέρειες. Όσον αφορά τις ενστάσεις οι εν δυνάμει δικαιούχοι, οι επιλαχόντες και οι απορριπτόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά της απόφασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 εργασίμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας επίδοσης της σχετικής απόφασης στο δικαιούχο.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και φερεγγυότητα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης. β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου. Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής: 1) Ορεινής ή μειονεκτικής Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και Οικισμού ή 2) Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
Διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται στο δικαιούχο Νέο Γεωργό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 3 το πολύ δόσεις σε συνάρτηση με την πρόοδο του επιχειρηματικού σχεδίου σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων του αλλά και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνεται σε αυτό σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συνέχεια.
1η Δόση σε ποσοστό 70% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η πρώτη δόση χορηγείται άμεσα με την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης.
2η Δόση σε ποσοστό 15% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η δεύτερη δόση δύναται να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξής του και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου οι οποίοι απαιτούνται για την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.
3η Δόση σε ποσοστό 15% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η τρίτη δόση δύναται να χορηγηθεί εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει το σύνολο των προϋποθέσεων και επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.
Ύψος ενίσχυσης
Το ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί στους Νέους Αγρότες που θα ενταχθούν στο πρ’ογραμμα ως σύνολο κυμαίνεται απο 10.000 ευρώ το ελάχιστο μέχρι 20.000 ερώ το μέγιστο με βάση τα τρία παρακάτω κριτήρια:
1) Την περιοχή μόνιμης κατοικίας:
– Ορεινή – 7.500 ευρώ,
– Μειονεκτική – 5.000 ευρώ,
– Λοιπές περιοχές – 2.500 ευρώ.
2) Τον προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση:
– Κτηνοτροφική – 7.500 ευρώ,
– Φυτική – 7.500 ευρώ,
– Μικτή-Μελισσοκομία – 5.000 ευρώ.
3) Το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση:
– πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς – 5.000 ευρώ,
-80-120% του εισοδήματος αναφοράς – 2.500 ευρώ
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών
Ξεκινά στις 21-3-2014 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού επιχορήγησης επιχειρήσεων με σκοπό την δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8 : «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013. Η μέγιστη συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 54.000.000 ευρώ.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι περιφέρειες της χώρας που συμπεριλαμβάνονται στους Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:
Άξονας Προτεραιότητας 7 στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,
Άξονας Προτεραιότητας 8 στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τον οποίο οι επιχειρήσεις παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2). Για την έκδοση κλειδαρίθμου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν:
Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ή με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε., ΕΠΕ κλπ).
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Είναι ηλικίας 30 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες. Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.