Σε κλίμα κατάνυξης και χαράς τιμήθηκε η Παναγία μας και στην Ελαφόνησο. Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.
Η Παναγία η Κατωνησιώτισσα έχει δώσει το όνομα της στην πανέμορφη παραλία του Κάτω νησιού (παραλία Παναγίας) και στις μικρές νησίδες που την περιβάλουν (νησιά της Παναγίας). Ο Ναός χτίσθηκε σε ύψωμα, στα ερείπια -σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων- παλιού βυζαντινού ναού, περίπου το 1895. Υλικά και πέτρες χρησιμοποιήθηκαν από τον παλιό βυζαντινό ναό. Στο εσωτερικό του Ιερού διακρίνονται ακόμη παμπάλαιες αγιογραφίες. Γύρω από την εκκλησία υπάρχουν ενδείξεις μυκηναϊκού πολιτισμού (τάφοι και ευρήματα). Λένε, ότι η εκκλησία κατά την αρχαιότητα ήταν Ναός της Αθηνάς.
Η Παναγία η Κατωνησιώτισσα ιδιαίτερα αγαπητή στους Ελαφονσηιώτες συμβολίζει πολλά. Ο ιστορικής σημασίας για τους ντόπιους Ναός της Ορθοδοξίας σηματοδοτεί εποχές, ανθρώπους και γεγονότα, συχνά συνδεδεμένα με θαλασσινές περιπέτειες.
Έως πρότινος στη γιορτή της Παναγίας στην Ελαφόνησο, συμμετείχε και πλήθος κόσμου από τη Μάνη και τα Κήθυρα που έφταναν στο νησί με τα καΐκια. Τα καΐκια «γιάλωναν» στον όρμο της Παναγίας, το Αυλάκι απ’ όπου ο κόσμος ανέβαινε το μικρό μονοπάτι και ερχόταν στο Ναό. Με καΐκια έφταναν οι Λαφονησιώτες στο Αυλάκι για να βαφτίσουν τα παιδιά τους στην Παναγία την Κατωνησιώτισσα.
Στην Παναγία την Κατωνησιώτισσα υπάρχει μικρό κοιμητήριο των Κατωνησιωτών.