Την Ιστορική επέτειο της 6ης Ιουλίου του 1850 και την υπογραφή της σύμβασης με την Αγγλία με την οποία η Ελαφόνησος ενώθηκε οριστικά με την Ελλάδα, ύστερα από το Προεδρικό Διάταγμα 54/2003, γιόρτασε και φέτος η Ελαφόνησος. Τον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο της Ελαφονήσου τίμησαν όπως κάθε χρόνο οι Ελαφονησιώτες στις 9 Ιουλίου με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων του ομώνυμου Ιερού Ναού, που χτίστηκε μαζί με τον οικισμό της Ελαφονήσου από τους Μανιάτες και ανακαινίστηκε το 1862.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της διττής αυτής επετείου εθνικής και θρησκευτικής σημασίας για τους Ελαφονησιώτες, πραγματοποιήθηκαν στο νησί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τις μέρες που πέρασαν. Πολύτιμη στο φετινό επετειακό γεγονός ήταν η συμβολή των Συλλόγων και των Φορέων του τόπου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαφονήσου, του Αθλητικού-Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «ο Ποσειδών» και της χορευτικής ομάδας Ελαφονήσου, οι οποίοι ανέλαβαν τη διοργάνωση και την υλοποίηση των επιμέρους εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του κόσμου να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες όλων. Το εορταστικό τετραήμερο έληξε με την καθιερωμένη τελετή της 9ης Ιουλίου.
Προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιου, εψάλη το πρωί της 9ης η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο λιμάνι της Ελαφονήσου. Τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κυρία Τζανετέα Αδαμαντία, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του νομού, ο Δήμαρχος Ευρώτα κύριος Γρυπίωτης Ιωάννης, οι Αντιδήμαρχοι των Κηθύρων κύριοι Πρωτοψάλτης Μιχαήλ και Μεγαλοκονόμος Νικόλαος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Ανατολικής Μάνης κύριος Αναστασάκος Χρήστος, οι οικοδεσπότες ο Δήμαρχος Ελαφονήσου κύριος Ψαρομμάτης Παναγιώτης, τα μέλη του ΔΣ και των τοπικών Συλλόγων και βέβαια πλήθος κόσμου Ελαφονησιωτών και επισκεπτών του νησιού. Την εικόνα του Αγίου κράτησαν παραδοσιακά νέοι ψαράδες καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας περιστοιχιζόμενοι από αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές ενδυμασίες και τον Ιερό Κλήρο σε δυο στίχους. Μετά την επιστροφή και αφού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τη Φιλόλογο, καθηγήτρια του Γυμνασίου Ελαφονήσου, κυρία Χαντζή Ευσταθία.
Η καθιέρωση του εορτασμού των επετείων του ιστορικού και θρησκευτικού γεγονότος είναι μια ευκαιρία ανάδειξης της ιστορίας, της παράδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής. Είναι κυρίως μια ευκαιρία ανάδειξης της κοινωνίας των Ελαφονησιωτών, που ακούραστα εργάζεται για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στο νησί, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της απομακρυσμένης και παραμεθορίου περιοχής, φροντίζοντας παράλληλα για τη διασφάλιση και προστασία του φυσικού κάλους και των πολιτισμικών στοιχείων, αλλά και τη διατήρηση της ναυτικής-αλιευτικής της κουλτούρας. Τη διττή αυτή επέτειο ο Δήμος Ελαφονήσου φιλοδοξεί να την αναγάγει σε μια λαμπρή γιορτή για τους ντόπιους και τους φίλους της Ελαφονήσου, με έντονο το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν σε μια εθνικής και θρησκευτικής σημασίας γιορτή του μοναδικού νησιού της Πελοποννήσου.