- Δήμος Ελαφονήσου - https://elafonisos.gov.gr -

Αποφάσεις Διοικητή Γ.Ν. Σπάρτης, αρμόδιου για τα θέματα λειτουργίας και στελέχωσης του Περιφερειακού μας Ιατρείου

Σύμφωνα με έγγραφη διαβεβαίωση του Διοικητή των διασυνδεομένων Νοσοκομείων Γ.Ν. Σπάρτης & Γ.Ν.-Κ.Υ. Μολάων, κ. Ν. Κουφού, σε απάντηση στις επιστολές του Δημάρχου Παναγιώτη Ψαρομμάτη τόσο προς τον Διοικητή του Γ.Ν. Σπάρτης στις 11.1.2012, όσο και προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Δ. Κατσικόπουλο στις 30.1.2012 με θέμα «τη μόνιμη και αδιάκοπη παρουσία ιατρού και λειτουργία του Π.Ι. Ελαφονήσου» ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Ως προς την κάλυψη του Π.Ι. Ελαφονήσου καθόλη τη διάρκεια του μήνα:

α) ο ιατρός του Π.Ι. Ελαφονήσου δεν θα μεταβαίνει πλέον κάθε Πέμπτη στο Κ.Υ. Νεαπόλεως για παραλαβή υγειονομικού υλικού, το οποίο θα αποστέλλεται στη νήσο με ευθύνη του Κ.Υ.

β) θα υπάρχει κάλυψη των Σαββατοκύριακων με εφημερία από τον αγροτικό ιατρό της Ελαφονήσου ή από άλλο διαθέσιμο ιατρό (αγροτικό ή ειδικευμένο) του ΚΥ.

γ) θα ενισχυθεί η παροχή ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων της νήσου με επίσκεψη σε αυτή και λειτουργία πρωινού ιατρείου μία φορά την εβδομάδα, από ειδικευμένο ιατρό του Κ.Υ. Νεαπόλεως.

Επιπλέον, το Π.Ι. Ελαφονήσου –μεταξύ άλλων περιφερειακών ιατρίων της χώρας- έχει χαρακτηρισθεί ως Πολυδύναμο με Κ.Υ.Α. του Υφ. Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης & Αποκέντρωσης, του Υφ. Οικονομίας & Οικονομικών και του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, από το 2007. Σύμφωνα με τον ανωτέρω χαρακτηρισμό του Π.Ι. σε Πολυδύναμο, διαθέτει Οργανικές Θέσεις ειδικευμένων ιατρών και με δεδομένο τον ιδιαίτερο ακριτικό και νησιωτικό χαρακτήρα της νήσου Ελαφόνησος, θα επιδιώξουμε μέσω της 6ης ΥΠΕ και του Υπ. Υγείας την πλήρωση τουλάχιστον μιας θέσης μόνιμου ειδικευμένου ιατρού.

Στην επιστολή του αρμόδιου Διοικητή γίνεται αναφορά και στις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλει η υπηρετούσα ιατρός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, η οποία ουδέποτε απουσίασε από το ιατρείο μας αδικαιολόγητα.

Η Δημοτική αρχή θα κάνει κάθε ενέργεια ώστε με τη συνεργασία των ιατρών του Π.Ι. Ελαφονήσου και του Διευθυντή του Κ.Υ. Νεαπόλεως να εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Συνέντευξη Διοικητή ΓΝ Σπάρτης, κ. N. Κουφού στο apela  [1]
“Η Ελαφόνησος έχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο οποίο προβλέπονται δύο θέσεις ιατρών, ενός αγροτικού -που υπάρχει είναι καλυμμένη- και η δεύτερη  γενικού ιατρού και μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού.
Έχει γίνει αίτημα από το νοσοκομείο Μολάων για να προκηρυχτεί η θέση του γενικού ιατρού ώστε κάποιος ενδιαφερόμενος να την καλύψει. Δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη μετά από κάποιους μήνες. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξής κατάσταση στο νησί, το οποίο δίκαια πρέπει και εκ του νόμου να είναι καλυμμένο όλο το εικοσιτετράωρο όλο το μήνα. Έχουμε μία αγροτική ιατρό η οποία δεν είναι δυνατό να μένει 30 ή 31 ημέρες στο νησί για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό. Κάνει τις εφημερίες της όπως ο νόμος προβλέπει μέσα στο νησί γι’αυτό και καλύπτει κάποια ΣΚ. Όμως, ένα με δύο ΣΚ και κάθε Πέμπτη θα βγει στη Νεάπολη για να παραλάβει εφοδιασμό από το ΚΥ. Το νησί λοιπόν μένει χωρίς ιατρό. Βέβαια είναι ενημερωμένο το ΚΥ για να τρέξει να αντιμετωπίσει το περιστατικό με το ασθενοφόρο, αν όμως υπάρχει δύσκολος καιρός και είναι αποκλεισμένο το νησί τότε με ευθύνη του Λιμεναρχείου πάλι θα σταλεί σκάφος μέσα, θα περάσει βέβαια κάποια ώρα … έχουμε δυσκολίες εκεί, τις οποίες θα τις λύσουμε.
Είμαι σε τακτική επικοινωνία με το κύριο Δήμαρχο, τον κο Ψαρομμάτη και του υποσχέθηκα ότι θα εξαντλήσω τις υπηρεσιακές μου δυνατότητες να προκηρυχθεί η θέση του μόνιμου γιατρού, γιατί έτσι μόνο θα λυθεί το πρόβλημα της Ελαφονήσου, δεν μπορεί να λυθεί με έναν μόνο αγροτικό γιατρό”.