Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Χαιρετισμός Αντιδημάρχου, κ. Δ. Ανομίτρη στο Συνέδριο για τη “Γυναίκα Αγρότισσα”

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας συμμετείχε ο Δήμος Ελαφονήσου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος, κ. Διονύσης Ανομίτρης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα το τριήμερο από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου. Τη διοργάνωση του Συνεδρίου ανέλαβαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γενική Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας και Δ/νση Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Δ. Ευρώτα.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελ/σου, αλλά και η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ.

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου, κ. Δ. Ανομίτρη

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Δ. Ευρώτα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση για τη Λακωνία, μια εκδήλωση που τιμά τις γυναίκες αγρότισσες για την προσφορά́ τους στην τοπική οικονομία, την οικογένεια, την κοινωνία αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο πρόσωπο της Λάκαινας και Ελληνίδας αγρότισσας βλέπουμε όλες αυτές τις γυναίκες της υπαίθρου και της περιφέρειας που επιδίδονται με επιτυχία στον πρωτογενή τομέα είτε πρόκειται για παραγωγή γεωργικών προϊόντων, είτε για αλιεία, είτε για κτηνοτροφία. Στο πρόσωπο τους βλέπουμε μια σύγχρονη ηρωίδα που επιμένει να αγωνίζεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και σκληρό για την εποχή, στηρίζοντας αφενός την εθνική οικονομία αφετέρου δε, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και στη διατήρησή της αυθεντικής μας παράδοσης και φυσιογνωμίας.

Οι γυναίκες αγρότισσες στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και την αγροτική οικονομία με πολλαπλούς και σύνθετους τρόπους. Καλλιεργούν και παράγουν το πρωτογενές προϊόν, δημιουργούν το προϊόν μεταποίησης διαμορφώνοντας μία επιπλέον οικονομική δραστηριότητα, συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από την παροχή και διάθεσή των προϊόντων -που αποτελεί επιπρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα διαφοροποιώντας μας από άλλους τουριστικούς προορισμούς- ενώ παράλληλα συμβάλουν ακόμη και στην προβολή του τόπου μας μέσα από τη διακίνηση και επικοινωνία των προϊόντων. Συχνά, διαχειρίζεται αγροβιοτεχίες, διοικεί αγροτουριστικά καταλύματα και δραστηριοποιείται αξιοποιώντας στο μέγιστο το πλούτο της ελληνικής γης. Ο ρόλος της σύγχρονης αγρότισσας λοιπόν δεν περιορίζεται σε αυτόν της γυναίκας που καλλιεργεί τη γη, αλλά επεκτείνεται συμβάλλοντας στην προσπάθεια τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα η γυναίκα αγρότισσα είναι αυτή που μέσα από τον τρόπο ζωής της, τη στάση, τη συνολική παρουσίαηλα α στη βαιδα και Λκαιναδιοιξκει και δράση της λειτουργεί καθοριστικά στη διαμόρφωση και διατήρηση της παραδοσιακής οικογένειας, των αρχών και αξιών των τοπικών κοινωνιών, των παραδόσεων και της λαϊκής μας κληρονομιάς.

Η ελληνική περιφέρεια από την άλλη βιώνει στις μέρες μας μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα η οποία βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για δημιουργία κινήτρων που θα διασφαλίσουν τη παραμονή του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, θα προσελκύσουν νέους κατοίκους-αγρότες και θα συντελέσουν στη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας και της ελληνικής περιφέρειας  παρουσιάζεται τώρα επιτακτική. Ειδικά δε για την περιοχή μας τη Λακωνία αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο, ο πληθυσμός της οποίας  ασχολείται κατεξοχήν με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία) καθίσταται αναγκαία η εξέλιξη του σε όλες της βαθμίδες τεχνογνωσίας και κατάρτισης. Η γυναίκα αγρότισσα λοιπόν -με ρόλο κομβικό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου- μπορεί να υποστηρίξει την επένδυση στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει τη μόχλευση για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία να τιμήσουν τις γυναίκες αγρότισσες, μια ενέργεια κινητοποίησης της κοινωνίας της Λακωνίας.

Οφείλω να τονίσω πως εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στην προσπάθεια για επαναπροσέγγιση της ταυτότητας και φυσιογνωμίας του τόπου και της κοινωνία μας. Μπορούν ακόμη να γίνουν αφορμές για κοινές δράσεις που τόσο έχουμε ανάγκη την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Εκ μέρους του Δήμου Ελαφονήσου, του νησιωτικού Δήμου της Πελοποννήσου, χαιρετίζω την εκδήλωση και εύχομαι καλή επιτυχία.