Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Τουρισμός

Ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα τη βάση της οικονομίας, αλλά και τον πυρήνα της επιχειρηματικής δράσης στην Ελαφόνησο.

Ο σπάνιος φυσικός πλούτος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, καθιστούν την Ελαφόνησο έναν ιδιαίτερο προορισμό με πρωτοφανείς δείκτες επισκεψιμότητας (Ιούνιος-Αύγουστος 200.000 επισκέπτες & 80.000 οχήματα, σύμφωνα με το 3333/2-2-2011 έγγρ. Λιμεναρχείου).

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι τομείς τουρισμού είναι αυτός της διαμονής και της εστίασης. Η Ελαφόνησος διαθέτει καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα,) δυναμικότητας 1.400 κλινών περίπου και 50 περίπου καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, camping κ.α.).

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας παίζουν πλέον οι επιχειρηματικές δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και οι δράσεις που συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του τόπου.

Βασική προϋπόθεση για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις στην Ελαφόνησο είναι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, ο σεβασμός στην τοπική κοινωνία και η διατήρηση της νησιωτικής φυσιογνωμίας και της αυθεντικότητας της Ελαφονήσου.