Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Επιχειρηματικότητα & Απασχόληση

Η δημιουργικότητα και η κουλτούρα των πρώτων κατοίκων της Ελαφονήσου σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αξιοποίησης που είχε η περιοχή λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του σπάνιου φυσικού πλούτου, διαμόρφωσαν τους όρους ανάπτυξης του τόπου, εξελίσσοντάς τον σε έναν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στο νομό.

Η ανάπτυξη της Ελαφονήσου βασίζεται κυρίως στη ιδιωτική πρωτοβουλία. Βασικός στόχος της Δημοτικής αρχής είναι η προσέλκυση νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελαφονήσου, θα ικανοποιήσουν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αγοράς, ενώ παράλληλα θα σεβαστούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου. Κύριοι άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η δημιουργία ευκαιριών για μόνιμη απασχόληση, η αντιμετώπιση της εποχικής επιχειρηματικότητας και η εν γένει αναβάθμιση των κοινωνικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και εμπορικών  στοιχείων της περιοχής.

Σήμερα, η περιοχή της Ελαφονήσου μπορεί να αποτελέσει ένα τόπο καινοτόμας επιχειρηματικής δράσης για νέους επιχειρηματίες στους τομείς του θαλάσσιου και του ευρύτερου εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικός, αλιευτικός, αθλητικός, καταδυτικός, γαστρονομικός, υγείας και ευεξίας, οικοτουρισμός) και σε υποστηρικτικές τουριστικές δραστηριότητες (μεταφορές, τροφοδοσίες κ.α.). Υποστηρικτικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην οικονομία του τόπου μπορεί να λειτουργήσει ο πρωτογενής τομέας, η εναλλακτική γεωργία, η μελισσοκομεία και βέβαια η παραδοσιακή αλιεία.

Εξίσου πρόσφορο έδαφος επιχειρηματικότητας είναι οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ποιοτικότερης ζωής για τους κατοίκους (εκπαίδευση, ψυχαγωγία, αθλητισμός, υγεία και εναλλακτική ιατρική, συμβουλευτικές υπηρεσίες). Σημαντική ανάγκη της τοπικής αγοράς αποτελεί και η παροχή υπηρεσιών στις επιχειρήσεις (νομικές υπηρεσίες, οικονομικές-λογιστικές, επικοινωνίας και διαφήμισης κ.α.)

Η Ελαφόνησος συνδυάζει ένα αξιόλογο επενδυτικό προορισμό, έναν ιδανικό τόπο καινοτόμου επιχειρηματικής και εναλλακτικής δράσης, αλλά και έναν όμορφο τόπο αμιγούς κατοικίας.