- Δήμος Ελαφονήσου - https://elafonisos.gov.gr -

Πολιτισμός & Αθλητισμός

Πολιτισμός [1] 

Η Ελαφόνησος και η ευρύτερη περιοχή έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ερευνητών-αρχαιλόγων και ιστορικών. Συχνές είναι οι αναφορές σε σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα στην ελληνική και στη διεθνή βιβλιογραφία. Πολλές δημοσιεύσεις υπάρχουν κυρίως για το εξαιρετικής σημαντικότητας υποθαλάσσιο μνημείο τη βυθισμένη πολιτεία «Παυλοπέτρι Ελαφονήσου [2]».

Πολιτιστικά Δρώμενα [3] 

Η ενασχόληση με τον πολισμό και τις τέχνες χαρακτήριζε την παλιότερη γενιά των Ελαφονησιωτών. Σήμερα η κοινωνία της Ελαφονήσου επαναδραστηριοποιείτε με επιτυχία μέσα από το οργανωμένο σώμα,  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαφονήσου [4], και τον Σύλλογο Ελαφονησιωτών Αθήνων και Πειραιά “Φιλόπατρι [5]“.  Στο πλαίσιο της επαναδραστηριοποίησης και στο πέρασμα στη νέα εποχή πλέον για τον τόπο, σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει και ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Επιστημόνων [6] που στόχο έχει -μεταξύ άλλων- την ανάδειξη της ιστορίας και του ιδιαίτερου πολισμού του τόπου.

Αξιόλογη είναι και η συμβολή Ελαφονησιωτών και φίλων της Ελαφονήσου στη ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής μέσα από εξειδικευμένη έρευνα και δημοσιεύσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των νέων στα πολιτιστικά δρώμενα, μέσα από τη δημιουργία χορευτικής και μουσικής ομάδας και την καθιέρωση εκδηλώσεων που σήμερα έχουν πάρει τη μορφή θεσμού για τον τόπο.

Αθλητισμός

Στην Ελαφόνησο υπάρχει ομάδα ποδοσφαίρου, «ο Ποσειδώνας Ελαφονήσου [7]», η σύσταση και η επιβίωση της οποίας οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων ποδοσφαιρόφιλων.

Ανάγκη ωστόσο παραμένει η δυνατότητα άθλησης των μεγαλύτερων ηλικιών, γυναικών και ανδρών η οποία θα ικανοποιηθεί μέσα από την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων μαζικής άθλησης (ελεύθερης και οργανωμένης).

Για την κοινωνία της Ελαφονήσου ο αθλητισμός σημαίνει υγιής τρόπος ζωής, τρόπος  κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας και συνδυάζεται άψογα με την εναλλακτική δράση, την ευεξία και την φυσιολατρία.