Ελαφόνησος - elafonisoshttps://elafonisos.inspacetime.gr
Παραλίες & τοπία

Νότια πλευρά της Ελαφονήσου

Λεύκη, παραλία του Σίμου

Στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή της Λεύκης βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία) που εκτίνεται έως τα Κουρνόσπηλα και τον όρμο του Φράγκου (μικρή παραλία) που φτάνει έως το Φράγκο. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μ. ύψος. Το δάσος με τα θαλασόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο παραλίες.

Η παραλία πήρε το όνομα της από τον Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά, Σίμο, ο οποίος πνίγηκε στην περιοχή κοντά στο Φράγκο.

Η ξακουστή παραλία του Σίμου, με το ασύγκριτο φυσικό κάλος, έκανε γνωστό στις μέρες μας το μικρό ψαρονήσι.

Λεύκη

Στη ίδια περιοχή, στη Λεύκη, λίγο ανατολικότερα του Σίμου και απέναντι από το Κάβο Μαλιά, βρίσκεται ο όρμος της Λεύκης. Μικρή παραλία που συνδυάζει τη λεύκη άμμο με τα βράχια, νερά με πλούσιο βυθό και πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις. Συχνά ο όρμος της Λεύκης γίνεται το απάγκιο μικρών σκαφών, αφού στους νότιους ανέμους η Λεύκη είναι το ειρηνικότερο σημείο του νησιού.

Ο όρμος ξεπροβάλει στο δρόμο από τον οικισμό προς τη Λεύκη, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Η θέα της Λεύκης στο μέρος αυτό είναι μαγευτική.

Σπηλιά Καραντρέα

Το σημείο αυτό είναι ένα από φυσικά αξιοθέατα που απολαμβάνει κανείς κατά τη διάρκεια μικρής κρουαζιέρας που κάνουν τα τουριστικά καΐκια. Η σπηλιά είναι στη νότια πλευρά του νησιού, μέσα στη θάλασσα, πριν τον όρμο της Λεύκης. Το σημείο είναι προσβάσιμο μόνον δια θαλάσσης.

Δυτική μεριά της Ελαφονήσου

Κάτω Νησί, Παραλία της Παναγίας

Στη δυτική πλευρά της Ελαφονήσου, στην περιοχή Κάτω Νησί και απέναντι από τις ακτές της Μάνης, βρίσκεται η παραλία της Παναγίας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά.  Κατά μήκος της υπάρχουν σπάνιοι αμμόλοφοι και δάσος από θαλασσόκεδρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα γνωστά «νησιά της Παναγίας», οι τρεις νησίδες, Κασέλα, Πρασονήσι και Λεφτό νησί, που μαζί τις ξεροπούλες την περιβάλουν και την προφυλάσσουν.

Το χειμώνα λιμνάζοντα νερά από την πλημμυρίδα και τη βροχή συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της παραλίας δημιουργώντας μια μικρή λίμνη, τη γνωστή στους ντόπιους «Λιμνίτσα».

Την όμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή άμμο κοιτά από ψηλά ο ναός της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας, ιερό σύμβολο για τους Κατωνησιώτες.

Η εκκλησία της Παναγίας και η παραλία με τα νησιά, σε συνδυασμό με τον επιβλητικό αλλά ήρεμο χαρακτήρα της περιοχής, διαμορφώνουν ένα μοναδικό λακωνικό τοπίο. Εδώ, στο Κάτω νησί, στην παραλία της Παναγίας, βασιλεύει  ήλιος της Ελαφονήσου.

Αγλύφτης  (Άη Αγλύφτης)

Στο δυτικότερο σημείο του νησιού, πιο πέρα από την Παναγία και απέναντι από το Ακρωτήριο Ταίναρο, βρίσκεται ο Αγλύφτης. Η μικρή βοτσαλωτή παραλία προστατεύεται από την ομώνυμη νησίδα που βρίσκεται λίγα μέτρα από τη στεριά. Δύσβατο και καλά κρυμμένο μονοπάτι από το Αυλάκι της Παναγίας οδηγεί στον Αγλύφτη, τη δυσπρόσιτη και γεμάτη μυστικά αυτή περιοχή του νησιού που φιλοξενεί τον ιερό ξωκλήσι του Άγιου Πατάπιου.

Σπήλαιο Χαραμπό (όρος Σειρός)

Πρόκειται για ανεξερεύνητη σπηλιά ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (3 πατώματα), σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων.

Οικισμός της Ελαφονήσου

Κοντογόνι

Βορειοδυτικά του οικισμού βρίσκεται η παραλία Κοντογόνι. Παραλία με άμμο λίγα μέτρα από το λιμάνι του οικισμού εξυπηρετεί περισσότερο τους κατοίκους του οικισμού και τους ενοίκους των παρακείμενων επιχειρήσεων.

Καλόγερας

Δυτικότερα του οικισμού και πιο πέρα από το Κοντογόνι βρίσκεται ο όρμος του Καλόγερα. Μικρή παραλία με ρηχά νερά, προσβάσιμη με τα πόδια που επισκέπτονται κυρίως ντόπιοι.

Μεγάλο Τηγάνι

Στην ανατολική πλευρά του οικισμού, κοντά στην περιοχή που αράζουν τα ferry boats, βρίσκεται η μικρή παραλία Μεγάλο Τηγάνι, την οποία σπάνια πλέον επισκέπτονται λουόμενοι.

Φουντιάνικα

Στην περιοχή Φουντιάνικα, μπορεί να απολαύσει κανείς ένα πανέμορφο τοπίο. Μέσα σε μια εικόνα συνυπάρχουν από τη μια το σύμβολο του πανάρχαιου πολιτισμού η νησίδα Παύλο Πέτρι και αγέρωχος Κάβο Μαλιάς από την άλλη. Από το σημείο αυτό διακρίνει κανείς το νοητό τώρα χέρσο κομμάτι, που κάποτε υπήρχε και ένωνε τον οικισμό και τη νήσο Ελαφόνησο με την απέναντι ακτή της Πούντας και την Πελοπόννησο.

Βάρδια

Πρόκειται για το ψηλότερο σημείο της Ελαφονήσου σε υψόμετρο 276μ. Από εδώ απολαμβάνει κανείς το όμορφο τοπίο από το Σαρακήνικο και το Στενό της Ελαφονήσου έως τα Κήθυρα και την περίφημη -υπό ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- Χερσόνησο του Μαλέα.

Απέναντι από τη νήσο

Πούντα

Στην απέναντι ακτή της νήσου, λίγα μέτρα πιο πέρα από το Υπόστεγο, απ’ όπου αποπλέουν οι λάντζες και τα οχηματαγωγά για την Ελαφόνησο, ξεκινά η πανέμορφη παραλία της Πούντας που φτάνει μέχρι τη μικρή παραλία του Παυλοπετριού. Αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά διαθέτει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του Σίμου και της Παναγίας (παλιότερα αποτελούσε μία ενιαία περιοχή με την Ελαφόνησο). Λαφονησώτικη παραλία με χρυσόλευκη άμμο και αμμοθίνες που φτάνουν τα 3 μ. ύψος, διαμορφώνει τις πρώτες θετικές εντυπώσεις στον επισκέπτη του μοναδικού Πελοποννησιακού νησιού.

Παυλοπέτρι

Στην ίδια περιοχή, ανατολικότερα της Πούντας και ακριβώς απέναντι από την νησίδα «Παύλο Πέτρι» βρίσκεται η μικρή παραλία του Παυλοπετριού. Στο σημείο αυτό συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή από τους επισκέπτες, αφού ο βυθός από την παραλία μέχρι και τη νησίδα φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα εξαιρετικής σημασίας υποθαλάσσιο μνημείο.

 Η περιοχή φυλάσσεται από τις Δημοτικές αρχές της Ελαφονήσου και το Λιμεναρχείο.

Χαμόκυλο

Στην ίδια περιοχή, και πιο πέρα από την παραλία του Παυλοπετριού, βρίσκεται το Χαμόκυλο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραλίας είναι η γειτνίαση της με λίμνη Στρογγύλη, τον υδροβιότοπο του Δήμου Ελαφονήσου. Η παραλία εκτείνεται έως τα σύνορα που χωρίζουν διοικητικά την Ελαφόνησο από την γειτονική περιοχή. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, αφού από τη μία πλευρά βρέχεται από τη λίμνη και από την άλλη από τη θάλασσα.